1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Türkiye, Libya'ya 4 gemi gönderdi
Türkiye, Libya'ya 4 gemi gönderdi

Türkiye, Libya'ya 4 gemi gönderdi

BM'nin Libya'ya yönelik silah ambargosunu denetleme görevine Türkiye 5 gemi ve bir denizaltı ile katılacak. Libya açıklarındaki deniz operasyonunda 16 savaş gemisi ve denizaltı bulunacak.

A+A-

Türkiye, silah ambargosu için Libya'ya 4 gemi gönderdi

NATO dün Libya'da silah ambargosunu uygulamak üzere operasyona başladı. Ambargoyu denetleyecek NATO filosuna en büyük katkıyı Türkiye yapıyor.

Ankara, 16 gemilik filoda beş savaş gemisi ve bir denizaltı ile görev alacak. NATO deniz gücünde TSK'nın görev alması için hükümete yetki verilmesini öngören tezkerenin bugün Mec-lis'te görüşülmesi planlanıyor. Türkiye'den 2 geminin zaten Libya açıklarında olduğunu bildiren Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Uğur Yiğit, diğer 2 gemiyle denizaltının da tezkere çıkar çıkmaz göreve başlaması için dün yola çıktığını söyledi. NATO'nun Libya'da uçuşa yasak bölge uygulamasını üstlenmesi konusunda Ankara'nın itirazları ise devam ediyor.

Orta Akdeniz'de gemileri gözetleyip rapor edecek, silah taşıdığından şüphelenilen gemileri durduracak olan NATO misyonunda Türkiye'den 4 firkateyn, 1 denizaltı ve 1 yedek gemi bulunacak. Edinilen bilgiye göre Libya'da görev yapacak firkateynlerden 2'si Yavuz sınıfı, 2'si ise Gabya sınıfı. Denizaltının yanı sıra 1 de açık deniz akaryakıt tankeri Libya açıklarında olacak. Gabya sınıfı firkateynlerde AB-212 Sea Hawk tipi helikopterler de bulunuyor. Harekatta görev alacak personel sayısının ise subay, astsubay ve erlerle birlikte toplam 1000 civarında olduğu belirtiliyor. Libya operasyonuna İttifak'ın liderlik etmesi konusunda çekinceleri bulunan Türkiye, silah ambargosu ve insani yardım konularında ise müttefikleri ile mutabık kalmıştı. NATO misyonunun komuta ve kontrol gemisini İtalya sağlayacak. Türkiye dahil 10 firkateyn bulunacak misyona Kanada, İspanya, İngiltere, Yunanistan, İtalya ve ABD birer firkateyn verecek. Misyondaki 3 denizaltı ise Türkiye ile İspanya ve İtalya tarafından sağlanacak.

Zaman

Bu haber toplam 1339 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.