1. HABERLER

  2. GEMİ & YAT İNŞA

  3. Sektör tamir ve bakımı yöneldi
Sektör tamir ve bakımı yöneldi

Sektör tamir ve bakımı yöneldi

Deniz Ticaret Odası Başkanı Metin Kalkavan, sektörün 2011 yılında kompleks gemilerin inşasına ve gemi tamir, bakım, onarım alanlarına yöneldiğini açıkladı.

A+A-

Ekonomik krizin ardından toparlanma sürecine giren gemi inşa sanayi rotasını gemi tamir-bakım ve onarıma yöneltti. Deniz Ticaret Odası Başkanı Metin Kalkavan, sektörün 2011 yılında kompleks gemilerin inşasına ve gemi tamir, bakım, onarım alanlarına yöneldiğini açıkladı.

NTSR Fuarcılık tarafından düzenlenen Europort İstanbul Fuarı’nda sektörde son gelişmeler hakkında bilgi veren Kalkavan, şöyle konuştu: “Kimyasal tanker üretiminde dünya lideri olduk. Gemi arzında şişkinlik var, hurdaya giden gemi yok. Çin, devlet desteği ve ucuz işçilik gücü ile yeni gemi inşasında en büyük siparişleri alıyor. Çin’in ucuz işçiliği ile rekabet etmeye hazırız ama Çin’de devletin tersanelere çok büyük desteği var. Çin tersanesine para ve arazi veriyor, altyapıyı hazırlayıp teslim ediyor. Dünya gemi inşasından pay alacaksak aynı koşullarda rekabet edebilmemiz gerek. Türkiye’ye yeni gemi siparişi için fiyat soran çok var ama fiyat tutturamadığımız için ciddi sipariş kaçırıyoruz.”

Sektörde iflas eden yok

Denizcilik sektörünün 2008’den itibaren ağır yara aldığını dile getiren Metin Kalkavan, “Gemi tamir-bakım ve onarım alanına ağırlık verdik. Bu pazarda hızla büyüyoruz. Yeni gemi inşasında Çin’le rekabet etmezsek sektör olarak bizi daha zor günler bekliyor olacak. İstihdam rakamları 200 binlerden 40 binlere indi. Krizde ağzımız burnumuz kırıldı belki ama ağır hastalığa yakalanmadan tedavi olarak atlattık. Şu ana kadar iflas etmiş tek bir Türk tersanesi, armatör yok. Ama 2011 ve 2012’de önümüzü göremiyoruz.”

108 iptal, 150 erteleme geldi

NTSR Fuarcılık CEO’su Serkan Tığlıoğlu, “2008’de kriz başladığında Türk tersaneleri 2012 yılı sonuna kadar doluydu, 2013 yılına randevu veriyordu. Krizle birlikte hem sipariş iptali oldu, hem de sipariş ertelemesi. 2008-2009 yılında 108 yeni gemi siparişi tamamen iptal oldu, 150 civarında da inşası başlamış gemiler için erteleme yapıldı. Bu da sektörü ciddi bir zarara uğrattı. Şu anda 88 geminin inşası devam ediyor” dedi.

Virahaber

Bu haber toplam 899 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.