1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Ukrayna’dan Kerç köprüsü tepkisi
Ukrayna’dan Kerç köprüsü tepkisi

Ukrayna’dan Kerç köprüsü tepkisi

Ukrayna Altyapı Bakanı, Kerç Boğazı’nın gemi geçişlerine kapatılmasının ihracatın Karadeniz’deki limanlara kaymasına neden olacağını, bunun da Azak Denizi’ndeki limanların ekonomisini olumsuz etkileyeceğini ifade etti.

A+A-

Ukrayna Altyapı Bakanı Vladimir Omelyan, Kerç Boğazı’nda yasa dışı köprü inşaatının acil olarak durdurulması gerektiğini söyleyerek bunun ancak Ukrayna’nın uluslararası ortaklarının Rusya’ya yönelik baskısı ve ek yaptırımlar sayesinde yapılabileceğini ifade etti.

 Kiev’de düzenlenen Uluslararası Deniz Güvenliği Konferansı’nda konuşan Vladimir Omelyan, “Kerç köprüsünün yasa dışı inşaatı acil şekilde durdurulmalı. Bu ancak Ukrayna’nın uluslararası ortaklarının baskısı ve Rusya’yla, yasa dışı inşaatla ilişkisi olan şirket ve gerçek kişilere karşı ek yaptırımlar uygulanarak yapılabilir” diye kaydetti.

Kırım’ın işgalinin, ulusal güvenlik ve Ukrayna'nın deniz savunmasının güçlendirilmesi açısından önem arz ettiğini ifade eden Omelyan, bu inşaatın Ukrayna’nın ulaşım altyapısı ve ekonomisini doğrudan etkilediğini belirtti.

Vladimir Omelyan açıklamasına, “Günümüzde Mariupol ve Berdyansk limanlarına gemi girişi ve yük hacminin azaldığını görüyoruz, bu da şirketlerin ekonomik göstergelerini olumsuz etkiliyor. Rusya, Ukrayna’nın istisnai ekonomik bölgesinde ve kara sularında inşaat-mühendislik çalışmaları gerçekleştirerek, balıkçılık yaparak uluslararası deniz hukukunun temel ilkelerini düzenli olarak ihlal ediyor ve Ukrayna’ya yönelik zamanla daha sistematik bir nitelik kazanan illegal eylemlerde bulunmaya devam ediyor” diye devam etti.

Kerç Boğazı’nın bloke edilmeye devam etmesinin ihracatın Karadeniz’deki limanlara kaymasına yol açacağını söylerek bunun da Azak Denizi’ndeki limanların ekonomisini olumsuz yönde etkileyeceğini belirtti.

Farklı ülkelerin bayrakları altındaki gemilerin Rusya tarafından işgal edilen Kırım Özerk Cumhuriyeti’nde bulunan ve Ukrayna hükümetinin kararı üzerine faaliyetleri geçici olarak durdurulan limanlara giriş yapması sorunun da güncel olduğunu ifade eden Omelyan, “Katıldığım Uluslararası Denizcilik Örgütü’nün Genel Kurulu’nda Rusya Federasyonu’nun yasa dışı eylemleri konusunu gündeme getirdim… Savaş devam ederken saldırgana haddini bildirmek için tüm vasıtaları kullanacağımızı net olarak vurguladık” diye kaydetti.

Daha önce Ukrayna’ya ait Kırım yarımadasını işgal eden Rusya Federasyonu’nda, yarımadayı Rusya’ya bağlayacağı iddiasıyla Kerç Boğazı’nda yasa dışı olarak inşa edilen köprü ile ilgili oylama başlatıldığı bildirilmişti. Oylamada Rusya vatandaşlarının Kerç köprüsü için teklif edilen isimlerden birini seçebileceği belirtildi. Oylamayı düzenleyen Rusya Federasyonu Ulaştırma Bakanlığı, Rus işgali altındaki Kırım’da yasa dışı olarak inşa edilen Kerç köprüsü için şu isimleri teklif etti: Kırım Köprüsü, Kerç Köprüsü, Tuzla Köprüsü, Dostluk Köprüsü ve “Birleşme” Köprüsü.

Vira Haber

Bu haber toplam 8484 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.