1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Ukrayna'ya da vizeler kalkıyor
Ukrayna'ya da vizeler kalkıyor

Ukrayna'ya da vizeler kalkıyor

Başbakan Erdoğan: " Vize muafiyetinin bir an önce yürürlüğe girmesi için talimatları verdik."

A+A-

Türkiye ile Ukrayna arasında vize muhafiyeti görüşmelerinin başladığını ifade eden Başbakan Erdoğan, "Bir an önce yürürlüğe girmesi için talimatları verdik" dedi

Başbakan Tayyip Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Yanukoviç'le vizelerin kaldırılması konusunda mutabakata vardı. Erdoğan, 2012 Avrupa Şampiyonası'na ev sahipliği yapacak olan Ukrayna'da Türk müteahhitleri için iş istedi. Ukrayna Devlet Başkanı Yanukoviç, milli muharebe tankı projesine talip olduklarını söyledi. Türk uydularını Ukrayna imalatı füzeler uzaya fırlatacak.

Ukrayna temaslarına "meçhul asker" anıtına çelenk bırakarak başlayan Başbakan Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda resmi törenle karşılandı. Cumhurbaşkanı Victor Yanukoviç'le baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından imza töreni düzenlendi. Nükleer işbirliği, ulaştırma alanında işbirliği gibi 6 değişik alanda anlaşma imzalanırken, Başbakan Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Yanukoviç, iki ülke arasında Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi kurulmasına dair mutabakat zaptına imza koydu. İki lider daha sonra düzenledikleri basın toplantısında, "işbirliğimiz bunlarla sınırlı kalmayacak. Yeni bir dönem başlıyor" mesajı verdi. Başbakan Erdoğan, "İlişkilerimizi stratejik ortaklık boyutuna çıkarılmasını hedefliyoruz" dedi.
İki lider, karşılıklı olarak vizelerin kaldırılması konusunda mutabakata vardıklarını açıkladı. Anlaşmanın, geri kabul anlaşmasıyla birlikte en kısa sürede imzalanması için talimatları verdiklerini kaydeden Erdoğan, Meclis onanıyla birlikte vize muafiyeti anlaşmasının en kısa sürede yürürlüğe girmesini amaçladıklarını kaydetti. Böylece Türkiye'ye vize uygulamayan 56'ncı ülke Ukrayna olacak.
İŞ İSTEDİ
Erdoğan, 2012 Avrupa Futbol Şampiyonası'na ev sahipliği yapacak olan Ukrayna'ya 600 işadamıyla birlikte geldiğine dikkat çekerek, "2012'de Avrupa Şampiyonası var. Süre daraldı ve Türk müteahhitlik sektörün şu anda Çin'den sonra dünyada ikinci sırada. Yapılan yapılmakta olan ihalelerde Türk müteahhitlerinin burada görev almasını arzu ederiz. Şu ana kadar da 128 projede başarılı olduklarını biliyoruz" dedi.
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Ukraynalı mevkidaşıyla Ukrayna'dan hammadde taşıyan trenlerin Anadolu'ya geçişi sırasında feribot hizmeti sağlanmasına ilişkin anlaşmayı imzaladı. Yanukoviç, 5 yıl içinde iki ülke arasındaki karşılıklı ticaret hacminin 10 milyar dolara çıkarılması hedefini açıkladı. Başbakan Erdoğan ise "ekonomik kriz öncesinde 2008'de 8 milyar dolar? yakaladık. 5 y?ll?k hedefimiz 20 milyar dolar olsun. Ondan sonraki 5 yıl için de 40 milyar doları hedefi koyalım" dedi.
Ukrayna Devlet Başkanı Yanukoviç, Türk savunma sanayi ihalelerine katılmayı arzu ettiklerini belirtirken özellikle milli muharebe tankı projesine talip olduklarını söyledi. Yanukoviç, Ukrayna'daki ihalelerin de Türk firmalarına açık olduğunu vurguladı. Yanukoviç, Şubat ayında uzaya fırlatılacak Türk uydusunun Ukrayna imalatı füzeyle uzaya gönderileceğine dikkat çekerek, bu alandaki işbirliğinin süreceğini kaydetti.
"Kırım Türkleri yalnız değildir"
Başbakan Erdoğan. Ukrayna Parlamentosu Milletvekili Kırım Meclis Başkanı Mustafa Abdülcemil Kırımlıoğlu ile yaptığı görüşmede Kırım Türklerinin sorunları masaya yatırıldı. Kırımlıoğlu'na "Mustafa Abi" diye hitap eden Başbakan Erdoğan, "Türkiye Cumhuriyeti olarak Kırım Türklerinin yanındayız. Bunu görüşme yapacağım Ukrayna Cumhurbaşkanına da söyleyeceğim. Kırım Türkleri yalnız değildir" dedi.
Kırımlıoğlu ise Sivastopal'da bulunun Rus askerlerin kalma sürelerinin Ukrayna'nın borcuna karşılık 40 yıl uzatıldığını vurgulayarak, "Burada 35 bin silahlı Rus askeri var. Bu askerlerin varlığı hem Türkiye için hem de biz Kırım Türkleri için büyük tehlikedir" dedi. Kırımlıoğlu, ayrıca bölgelerinde sağlık, su ve yol problemleri bulunduğunu belirterek, "Ukrayan ve Kırım bölgesi içişleri bakanların zaman zaman yaptıkları şövence açıklamaları çok tehlikeli buluyoruz. Din konusunda sorunlarımız var" dedi.

Yeni Asır

Bu haber toplam 912 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.