1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Yeni Zelanda'dan savunma sanayine 20 milyar dolarlık yatırım
Yeni Zelanda'dan savunma sanayine 20 milyar dolarlık yatırım

Yeni Zelanda'dan savunma sanayine 20 milyar dolarlık yatırım

Yeni Zelanda, gelecek 15 yıl içinde savunma gücünü artırmaya yönelik 20 milyar dolarlık harcama yapacak. Bu kapsamda Orion deniz devriye uçağı ve ANZAK firkateynleri de yenilenecek

A+A-

Yeni Zelanda'nın 2016 yılı savunma raporu yayımlandı. Raporda, Yeni Zelanda'nın gelecek 15 yıl içerisinde hava kuvvetlerinin Boeing 757ve C130-Hercules uçakları ile Orion deniz devriye uçağı ve ANZAK firkateynlerinin yenilenmesi ile hafif zırhlı araçların modernize edilmeleri veya değiştirilmesi için işlemlerin başlatıldığı belirtildi.

Savunma harcamalarında, siber güvenlik sistemi de önemli bir yer tuttu. Gelecek 15 yıl için belirlenen 20 milyar dolarlık harcamanın, 2030 ve sonrasına kadar Yeni Zelanda'nın savunma kuvvetlerini planlama şansı tanıyacağı bildirildi.

Yeni Zelanda Başbakanı John Key, konuya ilişkin açıklamasında, kararın, uluslararası ortamda büyüyen belirsizliklerin ve istikrarsızlıkların olduğu bir dönemde alındığını söyledi.

Savunma harcamalarında artışa gitmelerindeki sebepleri sıralayan Key, "DAEŞ'in ortaya çıkması, Doğu ve Kuzey Çin denizlerindeki artan gerginlikler, Kuzey Doğu Asya'daki askeri harcamalardaki artışlar ve hızla gelişen ve yaygınlaşan siber tehditler sadece bir kaç örnek." diye konuştu.

Key, Yeni Zelanda'nın coğrafi konumunun kendilerine eskisi kadar koruma sağlamadığını belirterek, "Açık ticari yollara bağımlı olan bir denizci ülke olarak güvenliğimiz ve refahımız kıyılarımızdan uzakta meydana gelen olaylara bağlantılıdır. Yeni Zelanda'nın kendini koruyabilecek ve ayrıca uluslararası güvenliğe ve istikrara da katkıda bulunabilecek bir savunma kuvvetine ihtiyacı var." ifadelerini kullandı.

Savunma Bakanı Gerry Brownlee de bakanlığın resmi internet sitesinden yaptığı yazılı açıklamada, henüz netleşmemesi nedeniyle bu alan için kullanılacak kaynaklar hakkında bilgi vermezken, çalışmaların savunma kuvvetlerine yeni işe alınan, savunma kuvvetlerinde bulunan veya bu konuda uzman olan önemli sayıda kişi tarafından yapılacağını kaydetti.

ViraHaber.com

Bu haber toplam 2314 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.