1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Yunanistan'dan gerilimi tırmandıracak tatbikat
Yunanistan'dan gerilimi tırmandıracak tatbikat

Yunanistan'dan gerilimi tırmandıracak tatbikat

12 Adalar’da ‘Kundakçı’ adı verilen tatbikatı başlatan Yunanistan gerilimi tırmandırmaya devam ediyor. Tatbikata Osmanlı gemilerini yakan Yunan askerlerinin lakabı verildi.

A+A-

Atina’dan, Doğu Akdeniz’de gerilimi tırmandıracak bir hamle daha. Geldi. 12 Adalar’da ‘Kundakçı’ adı verilen tatbikat başlatıldı. Tatbikata Osmanlı gemilerini yakan Yunan askerlerinin lakabının verilmesi, Yunanistan ‘ayar istiyor’ yorumlarına neden oldu.

Yunanistan, Doğu Akdeniz’de KKTC çevresi de dahil olmak üzere doğalgaz aramaları için oldu bitti yaratmak için provokatif girişimlerine bir yenisini ekledi. Yunan Deniz Kuvvetleri, 12 Adalar’da “Pirpolitis” adı altında ani müdahale tatbikatlarına başladı.

Yunanistan Deniz Kuvvetleri Komutanlığı dün 12 Adalar bölgesinde ve Doğu Akdeniz bölgesinde ani müdahale tatbikatı adı altında deniz tatbikatı icra etmeye başladı.

Fırkateyn ve kruvaziyerlerden oluşa n donanma filosu ile Ege’ye açılan Yunan deniz kuvvetlerinin tatbikata verdiği isim ise dikkat çekti. Yunanistan tarafı, tatbikata 1821’de Osmanlı Donanması’nı yakan Yunan askerlerine verilen, kundakçı anlamına gelen “Pirpolidis” adını verdi. Türkiye ile Yunanistan arasında KKTC çevresinde ve Doğu Akdeniz bölgesinde doğalgaz arama faaliyetleri nedeniyle bir süredir gerilim yaşanıyorken Yunan tarafının bu hamlesini uzmanlar, gerilimi tırmandıracak bir hamle olarak yorumluyor. Yunanistan Savunma Bakanı Panos Kammenos’un tweet ile duyurduğu tatbikata hava ve kara unsurları da katıldı. 12 Adalar bölgesinde başlatılan tatbikata “işgal edilmiş” bir adanın önce havaalanından başlayarak tamamının kurtarılması senaryosu uygulanıyor.

60 gemi yakmışlardı

Yunanistan’da 1821 yılında başlayan bağımsızlık ayaklanmaları hem karada hem de denizde bir dizi çatışmaların yaşanmasına neden oluyordu. O dönem Ege’deki deniz korsanlarının çoğu Yunanlıydı. Bu dönemde Yunanlı korsanlar Osmanlı donanmasına yaptıkları saldırılarda ciddi zararlar verdiler. Ancak en büyük saldırı 1827’de Navarin Limanı’nda yaşandı. Osmanlı Donanması’nın ayaklanmaları bastırmak için kara birliklerine malzeme götürmek için Navarin Limanı açıklarına demirledi. 20 Ekim 1827 günü de hiç beklenmedik bir anda Osmanlı-Mısır donanmasını yakılarak yok edildi. Osmanlı-Mısır donanmasından 60 kadar gemi dört saat içinde yandı. 6000 kadar Türk ve Mısırlı asker öldü ve 4000 kadarı da yaralandı.  

Vira Haber

Bu haber toplam 5024 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.