1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. 19 milyar $'lık adada Türk imzası!
19 milyar $'lık adada Türk imzası!

19 milyar $'lık adada Türk imzası!

IMF'YE göre bu yıl dünyanın en zengin ülkesi olacak Katar, Başkent Doha'yı 150 milyar dolara yeniden kuruyor.

A+A-

IMF'YE göre bu yıl dünyanın en zengin ülkesi olacak Katar, Başkent Doha'yı 150 milyar dolara yeniden kuruyor.

Geçtiğimiz hafta Katar Doha'daydım. The Pearl Qatar Adası'nda dünya basını ile Türkiye'den katılan tek gazeteci olarak birçok restoran ve markanın açılışında bulundum.

Davet eden kuruluş ise Katar'ın en büyük inşaat firmalarından United Development Company (UDC). Türkiye'de firmanın danışmanlığını yapan Günseli Atılgan adlı hanım beni buldu ve birlikte Katar'a yolculuğa çıktık. Son dönemde, The Pearl Qatar Adası Türk markalarının da uluslararası arenaya çıktığı bir platform haline gelmeye başladı. Doha gezisi sırasında, The Pearl Qatar Adası'nın yanı sıra, ülkedeki gelişen ve değişen sosyal yaşamı, turizm ve eğitim alanındaki yatırımları ve yeni projeleri ile Körfez Bölgesi'nin parlayan yıldızı Katar'ı gördüm. 2022 FIFA Dünya Kupası'nın Katar'da yapılacağının açıklanmış olması, petrol ve doğalgaz fiyatlarının yeniden artmaya başlaması nedeniyle ülkedeki müteahhitlik yatırımları yeniden hız kazandı. Katar'da gelecek 5 yıl için planlanan 200 kadar yatırım projesinin toplam tutarı yaklaşık 150 milyar dolar düzeyinde. Bunlar içinde en önemlisi ise bütün dünyanın gözünün üzerinde olduğu 19 milyar dolarlık yatırımla İnci Adası - The Pearl İsland...

HIZLA MODERNLEŞİYOR
Ülkede 9 yeni stadyum inşası, metro ve hafif raylı sistem ve turizm altyapısı için milyar dolarlarla ifade edilen yatırımlar yapılacak. Katar Emiri Şeyh Hamad bin Halife el Tanı'nın iktidara gelmesinin ardından Katar hızla modernleşti. Emir, özellikle doğalgazdan elde ettiği geliri alt yapı, eğitim, sağlık ve inşaata harcıyor.

Türk markaları Hiref ve Dolce, Pearl Adası'nda
UDC, Katar'ın en büyük sivil inşaat projesi olan The Pearl Qatar Adası'nın yaratıcısı. Ada deniz üzerinde kayalık bir alanın dört milyon metrekarelik karaya dönüştürülmesiyle gerçekleştirilmiş, dünyanın en büyük inşaat projelerinden biri. Aralarında Nikki Beach'in de bulunduğu butik otellerin yani sıra, 300'den fazla mağaza, restoranlar, kafeler ve geniş yeşil alanları ile Körfez Bölgesi'nin Riviera'sı konumunda. Adadaki ilk Türk markası olarak Hiref açıldı. Yakında Kuruçesme Dolce gibi seçilmiş, 'özel markalar' Katar'a taşınacak.

Katar'daki Türk imzaları
Cultural Village: İçinde çeşitli restoran, cami, galerilerin bulunduğu deniz kenarında bir yatırım. Burada bol bol Zeynep Fadıllıoğlu mimarlığı görmek mümkün. Sukar Pasha adlı Türk restoranın dışında, Friday Mosque ve Küçük Cami adlı projeler onun imzasını taşıyor.

İslam Eserleri Müzesi: Baytur'un yatırımını gerçekleştirdiği 172 milyon dolarlık proje.

Doha Havaalanı: TAV 4 milyar dolarlık yatırımla dünyanın en büyük havalimanı inşaatını yapıyor.

Yatırım için güçlü Türk partner arıyoruz
Şu an Türkiye'nin durumu nasıl görüyorsunuz? Türk markaları ile işbirliği düşünüyor musunuz?

Türk pazarı yeniliklere çok açık. Bu pazara yalnız girmeyeceğiz. Güçlü bir ortakla hareket edeceğiz. Olası partnerimizle görüşmelerimiz ileri aşamalarda devam ediyor. Yakında bir ortaklık açıklayabiliriz. Son 4-5 yıl içinde Türkiye'nin turizmde büyümesi müthiş. Özellikle İstanbul'da. Oda ve ziyaretçi sayısı açısından rakamlar katlanarak büyüyor. İstanbul'u sık sık ziyaret ediyorum. Megu için yer arıyorum.

Dünyanın bütün markalarını buraya topluyorsunuz sırada kim var?

Beyrut'un en ünlü gece kulübü B018, Londra'nın Michelin yıldızlı Hintli şefi Atul Kochhar gelecek. Şu anda Les Deux Magots, L'entrocote, Gordon Ramsey var.

Sırada Harvard var
Katar'da son yıllarda birçok üniversite kampusu açıldı. Ancak Katar'da dünyanın en prestijli üniversitelerinden biri olan ve merkezi ABD'nin Boston eyaletinde bulunan Harvard'ın kampusunun açılması için gün sayılıyor. Doha'da, "Amerika'nın en ünlü üniversitelerinden sonra şimdi de Harvard neden olmasın" sesleri duyuluyor. Katar, 1990'lı yıllarda başlayan yükseliş sürecini eğitim alanında da sürdürüyor. Ülkenin en önemli organizasyonlarından biri olan Qatar Foundation (Katar Vakfı), eğitim, bilim ve sağlık alanlarında yaptığı yatırımların yanı sıra, sosyal gelişim projeleri ile de güçlü bir toplumsal yapı yaratmayı hedefliyor. 'Education City' adı verilen büyük Eğitim Kenti 10 bin dönüm üzerinde. Aralarında Carnegie Mellon Üniversitesi, Weill Cornell Üniversitesi, Texas A&M Üniversitesi, Virginia Commonwealth Universitesi Georgetown Universitesi, Northwest Universtitesi ve HEC Paris bulunuyor.

MEGU 2012'de İstanbul'da
Dünyanın en sofistike Japon restoranlarından biri olan Megu'nun diğer restoranlardan farkı sunum ve malzemesi. 2011 ve 2012'de Beyrut'ta ve İstanbul'da açılacak olan restoran, Moskova'dan sonra ilk Katar'da hizmet vermeye başladı.

Sinpaş, Katarlılar ile dünyayı fethedecek
"Qatari Diar" Katar hükümetine ait olup Katar Real Estate Development pazarının 1/3'ini oluşturuyor. Firmanın Sinpaş Group ve Eksim Group'un Türkiye'de yapmış olduğu 2.5 milyar dolarlık projeleri ile başlayan ilişkisi Constrall WLL ile Joint Venture olarak Katar'da da devam ediyor. Qatari Diar şimdi de İngiltere'de konut projesi ile Avrupa Real Estate Development sektörüne giriş yaptı. En son ise Washington'da 700 milyon dolarlık Real Estate Development projesi imzalandı.

Sabah


 

Bu haber toplam 1087 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.