1. HABERLER

  2. LİMAN

  3. MESBAŞ altın yumurtlayan tavuk
MESBAŞ altın yumurtlayan tavuk

MESBAŞ altın yumurtlayan tavuk

Ülkeye sağladığı katma değerle Mersin Serbest Bölgesi bu isimle anılıyor.

A+A-

Mersin'de 1988 yılında Türkiye'nin ilk serbest bölgesi olarak faaliyete geçen Mersin Serbest Bölgesi, ülkeye sağladığı katma değerle ''altın yumurtlayan tavuk'' olarak nitelendiriliyor.

Mersin Serbest Bölge İşleticileri A.Ş. (MESBAŞ) Genel Müdürü Edvar Mum, yaptığı açıklamada, yaklaşık 786 dönüm alan üzerine kurulu serbest bölgede, 85'i yabancı 401 firmanın faaliyet gösterdiğini bildirdi. Bölgenin coğrafi açıdan önemli bir yerde olmasının yanı sıra rıhtımı ve Mersin Limanına yakınlığı ve ulaşım kolaylığıyla cazibe merkezi olduğuna dikkati çeken Mum, ''125 bin metrekare kapalı, 9 bin 500 metrekare soğuk, 20 bin metrekare açık mal depolama ve 75 bin metreküp sıvı depolama alanı gibi imkanlara sahip serbest bölge, gerek dünya gerekse Türkiye'de gelişen lojistik sektörüne de önemli altyapı sunduğunu'' belirti. Mum, 1988'de Türkiye'nin ilk serbest bölgesi olarak faaliyete geçen Mersin Serbest Bölgesi'nin aynı yıl 152 milyon 447 bin dolar olarak gerçekleşen ticaretinin geçen yıl 2 milyar 792 bin 168 dolara kadar yükseldiğini, bugüne kadar ki toplam ihracatının ise 2010 sonu itibariyle 35,7 milyar dolar olduğunu kaydetti. Türkiye'deki 19 serbest bölge içerisinde ticaret hacmi ve istihdamda ikinci sırada olan bölgenin, gerek ticaret hacmi, gerek istihdam, gerekse yöreye ve ülkeye sağladığı katma değerle ''altın yumurtlayan tavuk'' olarak nitelendirildiğini ifade eden Mum, yatırım talebi nedeniyle bölgedeki genişleme çalışmalarının sürdüğünü belirterek, şunları söyledi: ''2000'li yılların başından itibaren yüzde 100 doluluğa ulaşan bölgede ilk olarak 10 bin metrekarelik, ikinci etapta da 50 dönümlük alan serbest bölgeye dahil edildi. Gelecekteki muhtemel büyük ölçekli yatırım taleplerinin karşılanması amacıyla da 334 dönümlük alanın bölge sınırlarına alınması ve işletilmesi için için çalışmalar sürüyor'' dedi.

TEKSTİL ÖN PLANA ÇIKIYOR
Mum, bölgede hazır giyim başta olmak üzere ambalaj, demir-çelik, elektronik, gıda, izolasyon, madeni yağ, plastik malzeme, steril pamuk ürünleri, sulama borusu ve yapı kimyasalları üretiminin yapıldığını belirterek, şöyle devam etti: ''Bölgede tekstilin her geçen gün yıldızı daha fazla parlıyor. Zira, yılda 36 milyon adet giyim eşyası bu bölgeden batı ülkelerine gönderiliyor. Bölgede 1991'den bu yana yapılan özverili çalışmalar sonucu sonucu Avrupa Birliği standartlarında hazır giyim ve tekstil sektörü oluştu. Geçmişte kumaş ve aksesuarları yurt dışından bölgeye gelirken bugün bunlar Türkiye'den temin edilmeye başlandı. Avrupa ülkelerine gönderilen yıllık 36 milyon adet giyim eşyası arasında Marks&Spencer, GAP, Bonita, C&A, Zara, Morgan, JRiu, Etam, Pimmie, Camaieu gibi uluslararası markalar da yer alıyor.'' Mum, doğrudan 6 bin 500 kişiye istihdam sağlayan bölgenin dolaylı istihdam da dikkate alındığında 24 bin kişiye iş ve ekmek kapısı olduğunu vurguladı.

AA
 

Bu haber toplam 1047 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.