1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. 4. Çeyrekte Büyüme Yüksek Olacak
4. Çeyrekte Büyüme Yüksek Olacak

4. Çeyrekte Büyüme Yüksek Olacak

Babacan: "Yüzde 9,8 gibi, beklentilerin oldukça üzerinde bir oran... Bu bize 4. çeyrekte de Türkiye'nin büyüme hızının oldukça yüksek olacağının öncü sinyallerini veriyor."

A+A-

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Babacan, dün sanayi üretim endeksinin açıklandığını hatırlatarak, "Yüzde 9,8 gibi, beklentilerin oldukça üzerinde bir oran... Bu bize 4. çeyrekte de Türkiye'nin büyüme hızının oldukça yüksek olacağının öncü sinyallerini veriyor" dedi.
İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) 25. Yıl Konferansı'nda konuşan Babacan, 25. yıl etkinliklerinin dünya ekonomisinin son derece kritik bir dönemden geçtiği zamana denk geldiğini, bu makro ekonomik gelişmelerin, dış konjonktürün dikkatlice takip edilmesi gereken ve kendilerinin de kendi iç uygulamalarını dışarıdaki gelişmeleri dikkate alarak devam etmelerini gerektirecek önemde bir konu olduğunu söyledi.
Babacan, son dönemde özellikle kamu açıkları, kamu borç stoklarının pek çok ülkede ciddi sıkıntılar meydana getirmeye başladığını ifade ederek, geçen yıl finans kriziyle başlayan sıkıntıların bu yıl ağırlıklı olarak devletlerin, kamu maliyesinin üzerinde yeni bir problem alanı olarak oluşmaya başladığını kaydetti.
Dış dünyaya bakıldığında yükselen işsizlik oranlarını, finans sektörü ile ilgili sorunların hala devam ettiğini ve pek çok gelişmiş ekonomide yönetimlerin zayıflamış durumda olduğunu gördüklerini belirten Babacan, ABD ve Avrupa merkez bankalarının yapmış olduğu son operasyonlar ve ölçüsüz bir şekilde parasal genişlemeye gitmelerinin de tüm küresel ekonomi için ayrı bir risk alanı oluşturduğunu vurguladı.
Ali Babacan, konuşmasını şöyle sürdürdü:
''Bütün bu karmaşık resim içerisinde Türkiye oldukça farklılaşmış durumda. Sağlam bir bankacılık sektörümüzün oluşu, kamu maliyesi tarafında sağlam duruşumuz, bütçe açığımızın ve kamu borç stokumuzun kontrol altında oluşu, Merkez Bankamızın zamanında olarak attığı likidite tedbirleri Türkiye'yi bütün bu kaos ortamında olumlu bir şekilde ayrıştırdı. Artık Türkiye hem gelişmiş ülkeler arasında hem de gelişmekte olan ülkeler arasında son derece güvenilir, risk primleri son derece düşük bir ülke olarak anılmaya başlandı. Türkiye'nin risk primleri şu anda tarihi düşük seviyelerde.''

SANAYİ ÜRETİM ENDEKSİ
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Babacan, dün sanayi üretim endeksinin açıklandığını hatırlatarak, ''Yüzde 9,8 gibi, beklentilerin oldukça üzerinde bir oran... Bu bize 4. çeyrekte de Türkiye'nin büyüme hızının oldukça yüksek olacağının öncü sinyallerini veriyor. Türkiye hem bu yıl hem gelecek yıl tüm Avrupa'nın en hızlı büyüyen ekonomisi olacak'' diye konuştu.

İSTANBUL FİNANS MERKEZİ
Ali Babacan, geçen yılın ekim ayında açıkladıkları İstanbul Finans Merkezi Projesi'nin bütün dünyanın ilgisini çektiğini, son bir yıldır uluslararası pek çok basında yer aldığını belirterek, 5 yıllık bir eylem planı açıkladıklarını, söz konusu eylem planını uygulamaya başladıklarını, pek çok kamu kuruluşunun işin içinde yer aldığını anlattı.
Babacan, ''Bu proje tamamladığında Türkiye, bölgenin ve dünyanın önemli finans merkezlerinden birisi haline gelecek. Şöyle bir baktığımızda aslında Londra'dan Tokyo'ya uzanan coğrafyada bu işi gerçekleştirmek, uluslararası bir finans merkezi olabilmek için İstanbul'dan daha kuvvetli bir aday da yok'' şeklinde konuştu.

TAHVİL PİYASASI MUTLAKA GELİŞTİRİLMELİ
Tahvil piyasasının mutlaka geliştirilmesi gerektiğini vurgulayan Babacan, şunları kaydetti:
''Özellikle Türkiye'de Hazinenin borçlanma ihtiyacının azalmasıyla beraber şirketler için bono piyasasında çok önemli bir alan açılacak. Önümüzdeki yıl Hazinenin borçlanma rakamı 150 milyara düşüyor. Özel şirketlere orada geniş bir alan açılacak, tahvil piyasasına girip kendi tahvillerini borsada satabilmeleriyle alakalı... Bununla ilgili kolaylaştırıcı düzenlemeler üzerinde de çalışıyoruz. Daha şirketlerimizin piyasaya kolay tahvil ihracı söz konusu
olabilecek. Yine Türkiye'de alternatif finansman araçlarının daha çok kullanılması, arzu ettiğimiz, üzerinde çalıştığımız bir başka konu...''
Babacan, istikrar ve güven ortamını korudukları ve güçlendirdikleri takdirde Türk finans piyasalarının önünün açık olduğunu vurguladı.

AA

Bu haber toplam 1069 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.