1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. AB sınır kontrolünü güvence altına alıyor
AB sınır kontrolünü güvence altına alıyor

AB sınır kontrolünü güvence altına alıyor

Avrupa Komisyonu, Avrupa Sınır ve Sahil Güvenlik biriminin kurulması, karada ve denizde etkin bir sınır kontrolünün güvence altına alınması için iddialı bir önlemler paketi önerdi.

A+A-

 AB’nin göç ve iç güvenlik ile ilgili olarak karşılaştığı yeni zorluklar ve siyasi gerçeklere yanıt vermek üzere tasarlanan Avrupa Sınır ve Sahil Güvenliği, yeni kurulan Avrupa Sınır ve Sahil Güvenlik Ajansı’nı ve sınır yönetiminden sorumlu olan ulusal idareler ile sahil güvenlikleri kapsayacak. Aralık ayında kabul edilen yasama paketi, sahil güvenlik fonksiyonları gören ulusal idareleri desteklemek amacıyla işbirliğini güçlendirmeyi amaçlıyor.

Bu çerçevede Avrupa Balıkçılık Kontrol Ajansı, bilgiyi, varlıkları ve istihbaratı yeni Avrupa Sınır ve Sahil Güvenlik Ajansıyla ve Avrupa Deniz Güvenliği Ajansıyla (EMSA) paylaşarak sınır kontrolünün geliştirilmesinde sürekliliği sağlayacak. Avrupa Balıkçılık Kontrol Ajansı, çoğunlukla uyuşturucu kaçakçılığı ya da silah, insan ve diğer şeylerin kaçakçılığı gibi cezai faaliyetlerle ilişkisi bulunan yasadışı balıkçılığa karşı verilen küresel mücadelede özel bir uzmanlığa ve deneyime sahip. Ajans, sahip olduğu uluslararası yetki sayesinde, özellikle Türkiye, Arnavutluk, Lübnan, İsrail, Mısır, Tunus, Cezayir ve Fas gibi Akdeniz ülkeleriyle halihazırda özel bir bağ kurmuş bulunuyor.

Sahil güvenlik idareleri, denizlerde sınır kontrolüne ilişkin operasyonel faaliyetlerin yanı sıra deniz taşımacılığı, balıkçılık kontrolü, gümrük ve deniz kirliliğine ilişkin faaliyetleri de yürütüyor. Bu bağlamda, bahse konu yasama paketi sadece sınır yönetimi hususunda değil; fakat aynı zamanda denizde karşılaşılabilecek diğer tehlike ve risklere karşı da AB’nin müdahale kapasitesini artıracak.

ViraHaber.com

Bu haber toplam 1351 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.