1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. AB yolcu kayıtlarını dijitalleştiriyor
AB yolcu kayıtlarını dijitalleştiriyor

AB yolcu kayıtlarını dijitalleştiriyor

Avrupa Birliği, deniz yolculuğunu daha emniyetli hale getirmek için yolcu kayıtlarını dijitalleştiriyor.

A+A-

Selin Yeleser / DTO Dış İlişkiler

Avrupa Birliği, bir kaza durumunda arama ve kurtarma hizmetlerinin gemide bulunan insanlar hakkındaki bilgilere anında erişebilmesi için, gemide bulunan yolcuların kayıtlarını dijital ortama aktarma yoluna gidiyor. Kazazedelere ve ailelerine daha kolay yardım edilebilmesi amacıyla kayıtlı veriler yolcuların uyruklarını da kapsayacak.

Avrupa Konseyi’nin 21 Mart tarihinde, Avrupalı yolcu gemilerinde yolcuların ve mürettebatın kaydedilmesine ilişkin söz konusu yeni şartları da kapsayan güncellenmiş gereklilikleri kabul etmesiyle, bu konuda daha fazla ilerleme kaydedildi. Yolcu bilgilerine anında erişimin olması, örneğin arama ve kurtarma süreçlerinde kritik rol oynayabilir. Ayrıca bu düzenleme, akraba ve ailelerin gereksiz yere endişelenmesini de önleyecek.

Mevcut kurallara göre, yolcu kayıt bilgileri denizcilik şirketleri tarafından saklanıyor ve arama ve kurtarma merkezi acil bir durumda şirketin kayıt memuruyla iletişime geçiyor. Sistem, irtibat kurulacak kişinin mevcudiyetine bağlı olduğu için, kurtarma operasyonu başlamadan önce önemli bir sürenin harcanması riskini barındırıyor.

Veriler artık elektronik ortamda saklanacak

Yeni kurallara göre ise, veriler artık denizcilik şirketleri tarafından değil, elektronik ortamda saklanacak ve böylece ilgili idare tarafından derhal ulaşılabilir olacak.

Ulusal Tek Pencereler (National Single Windows) ve Otomatik Tanımlama Sistemi (Automatic Identification System) bilgi gönderiminde kullanılacak iki araç olarak Avrupa Komisyonu’nun orijinal yasa tasarısına dahil edilmiş ve Avrupa Konsey’i tarafından da muhafaza edilmiştir. Önerilen yeni kurallara göre; isim, doğum tarihi, cinsiyet ve -eğer yolcu isterse- acil durumda özel destek ihtiyacı ve uyruk kaydedilecek bilgiler arasındadır. Şimdiki durumda, kaydedilen bilgiler her zaman uyruğu kapsamıyor ve bu da kazazedelere ve akrabalarına yardım etmeyi daha da güçleştiriyor. Bahse konu yasa tasarısı geçtiğimiz Haziran ayında Avrupa Komisyonu tarafından sunulmuştur. Söz konusu düzenleme, AB yolcu gemileri emniyeti mevzuatının; deniz yolculuğunu daha emniyetli hale getirmeyi, kuralları basitleştirmeyi ve idari masrafları azaltmayı amaçlayan kapsamlı revizyonunun bir bölümünü oluşturmaktadır.

Bu haber toplam 2619 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.