1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. ABD, Çin’in ticaret anlaşması çabalarını engelliyor
ABD, Çin’in ticaret anlaşması çabalarını engelliyor

ABD, Çin’in ticaret anlaşması çabalarını engelliyor

ABD, Çin’in bir liderler zirvesinde Pasifik bölgesini kapsayan bir ticaret anlaşması için yaptığı çabaları engelledi.

A+A-

Bu yılın Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği forumuna ev sahipliği yapacak olan Çin uluslararası bir ticaret anlaşması yaparak kendisinin bu arenadaki rolünü artırmayı planlıyor.

Pekin’in serbest bölge amaçları APEC’in ajandasında uzun yıllardır bulunuyor fakat ABD’nin Trans-Pasifik Ortaklığı olarak bilinen ve Japonya’yı içine almasına rağmen Çin’i içine almayan bir anlaşmaya çabalarını yönlendirmesiyle arka planda kaldı.

Pekin için Asya Pasifik Serbest Ticaret Bölgesi anlaşması bölgedeki en büyük ticaret partnerlerine seçici serbestlik sağlama konusunda avantaj teşkil edebilir. ABD’nin savunduğu türde bir anlaşmanın Çin için maliyeti ise yıllık 100 milyar doları bularak bölgedeki diğer ticaret ortaklarının kendi aralarında daha çok ve Çin’le daha az ticaret yapmasına neden olabilir.

APEC yöneticisi Alan Bollard, “Çin, FTAAP’yi yeniden canlandırmak istedi” ifadelerini kullanırken, Çin, ABD, Rusya ve Japonya gibi ülkeleri kapsayan APEC liderleri önümüzdeki hafta Xi Jinping göreve geldiğinden bu yana ilk defa Çin’de bir araya gelecekler.

Kaynaklara göre ABD’den baskı gören Çin, APEC toplantısı sonunda yapacağı açıklamadan iki noktayı çıkardı. Açıklama artık FTAAP’den “fizibilite çalışması” olarak bahsetmezken, anlaşmanın bitirilmesi için herhangi bir hedef zamanlaması da belirtmiyor. Çin 2025 yılının son yıl olmasını istiyordu.

 

 

 

 

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 972 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.