1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. ABD denizde lazerli silah denedi
ABD denizde lazerli silah denedi

ABD denizde lazerli silah denedi

ABD Deniz Kuvvetleri bünyesindeki Donanma Araştırmaları Ofisi, ABD'li silah devi Northrop Grumman'ın geliştirdiği lazer ile hareket halindeki küçük bir tekneyi etkisiz hale getirdi.

A+A-

 

Amerikan Deniz Kuvvetleri bünyesindeki Donanma Araştırmaları Ofisi, ABD'li silah devi Northrop Grumman'ın geliştirdiği lazer ile hareket halindeki küçük bir tekneyi etkisiz hale getirdi. Silahın korsanlara karşı kullanılması öngörülüyor.

Donanma, 6 Nisan'da California kıyıları açıklarındaki San Nicolas Adası yakınlarında gerçekleştirdiği denemenin görüntülerini yayınladı. Yüksek Enerjili Lazer (HEL) adı verilen silah, USS Paul Foster adlı eski bir savunma gemisine yerleştirildi. Video klipte, HEL'in yaklaşık 1,6 kilometre uzaklıktan hedef aldığı teknenin motorundan bir süre sonra alevlerin yükselmesi görülüyor. Dalgalara rağmen HEL'in hedefinden sapmaması dikkat çekiyor.

Amerikalı yetkililer, 'katı' haldeki lazerin ilk kez denizde denendiğini belirtti. Northrop Grumman, 6 Nisan'daki denemede sadece 15 kw'lık lazer ışını gönderildiğini, HEL'in atış kapasitesinin 100 kw olduğunu bildirdi. HEL'in geliştirilmesi için ABD ordusuyla Northrop Grumman'ın 2014'yılına kadar 98 milyon dolarlık bir anlaşması bulunuyor. Büyük savaş gemilerine karşı 'zayıf' olduğu kaydedilen HEL'in, küçük teknelere sahip korsanları etkisiz hale getirmek gibi daha ufak çaplı operasyonlarda kullanılacağı aktarılıyor.

Amerikan donanması, diğer büyük silah firması Raytheon'la da Serbest Elektron Lazeri (FEL) üzerinde çalışıyor. Çok daha güçlü ve etkili olan FEL, 500 kw gücünde atış yapabiliyor. FEL, uçak, füze ve savaş gemileri üzerinde etkili olabiliyor. ABD ordusu, iki lazer silahını da 2020 yılına kadar savaş gemilerinde kullanmayı planlıyor.

haber7

Bu haber toplam 1159 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.