1. HABERLER

  2. ENERJİ

  3. ABD karasuları için uygulanan yasak kaldırılıyor!
ABD karasuları için uygulanan yasak kaldırılıyor!

ABD karasuları için uygulanan yasak kaldırılıyor!

Trump yönetimi tarafından, Arktik, Atlantik ve Pasifik dahil neredeyse tüm ABD karasularını gaz ve petrol sondajları için açma teklifi getirildi. Söz konusu bölgelerde arama yapılması yıllardır yasak.

A+A-

ABD Başkanı Donald Trump, eski başkan Obama'nın fosil yakıt kısıtlamalarını kaldırdıktan sonra yeni bir hamleye hazırlanıyor.

Perşembe günü Trump yönetimi tarafından, Arktik, Atlantik ve Pasifik dahil neredeyse tüm ABD karasularını gaz ve petrol sondajları için açma teklifi getirildi.

Amerikan Enerji Üretimini genişletmek için yapılan teklif çevreciler, bazı devlet yetkilileri, kıyı turizmini kötü etkileyeceğini öngören bazı iş adamları tarafından tepkiyle karşılandı.

PETROLDE BİR DÖNEMİN SONU YAKLAŞIYOR

Petrol fiyatlarının yükseldiği bir dönemde gelen teklif, 44'ncü Başkan Barack Obama döneminde karara bağlanan Arktik Okyanusu ile Atlantik'in bazı kısımlarında sondaj yapılmasını yasaklayan yasayı da tersine çevirebilir.

Ülkenin enerji üretimini genişletmek amacıyla yapılan bu teklife çevreciler sert tepki gösterirken, bazı devlet yetkilileri ile iş adamları tarafından da kıyı turizmini kötü etkileyeceği gerekçesiyle tepkiyle karşılandı.

Florida Valisi ve Cumhuriyetçi Parti Üyesi Rick Scott, Twitter'dan yaptığı açıklamada "Acilen Bakan Zinke ile görüşmek, endişelerimi belirtmek ve Florida'nın bu plandan çıkarılmasını tartışmak için randevu istedim" dedi.

PETROL ENDÜSTRİSİNİ HEYECANLANDIRMAYABİLİR

Planla ilgili belirsizliğini koruyan diğer bir konu da enerji gaz ve petrol endüstrisinin bu zamana kadar hiç keşfedilmemiş bölgelere iştahlarının olup olmaması. Zira, petrol fiyatlarının çok uzun süredir düşük seyretmesinin ardından, enerji devleri yeni altyapı kurmak yerine, mevcut altyapıyla daha çok kuyu kazmak istiyor.

İngiltere merkezli enerji araştırma ve danışmanlık şirketi Wood Mackenzie'nin başındaki isim Imran Khan, Meksika Körfezi'nin batısındaki altyapının bile sınırlı olduğunu söylüyor. CNBC'ye konuşan Khan, piyasanın petrol miktarı artarsa fiyatların yeniden düşeceği endişesi taşıdığını ifade ediyor.

TRUMP'IN "ÖNCE AMERİKASI"

Mart ayında eyaletlerin enerji santrallerini denetlemesini zorunlu kılan, Obama döneminin Temiz Enerji Planı'nı iptal eden Trump, nisanda da "Önce Amerika Enerji Planı"na imza atmıştı. Trump'ın deyimiyle enerji maliyetlerini düşürmeyi, ABD'nin ithal petrole bağımlılığını azaltmayı ve kendi kaynaklarını azami seviyede kullanmasını amaçlayan bu plan, kaya gazı devrimini destekleyip, kömüre özel önem veriyor.

Planın ne kadar sürede tamamlanacağı henüz net değil. Zinke, bakanlığın süreci aylar içerisinde bitireceğini söylese de Obama'nın ilk dönemindeki beş yıllık planların revizyonu bile iki yıl sürmüştü.

O dönem Obama yönetimi, 2017-2022 dönemi için Meksika Körfezi'nde ve Alaska'da arama için kiralanacak yerlerin muhafazakâr şekilde seçilmesi gerektiğini belirtmiş Atlantik, Pasifik ve Meksika Körfezi'nin doğusu tamamen masadan kalkmıştı.

Vira Haber

Bu haber toplam 4131 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.