1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. ABD'den açıklama geldi, dolar yön değiştirdi
ABD'den açıklama geldi, dolar yön değiştirdi

ABD'den açıklama geldi, dolar yön değiştirdi

Dolar petrol fiyatlarındaki düşüş ve Fed Başkan Yardımcısı Fischer’dan gelen faizin daha yavaş artırılabileceği yönünde gelen mesajlarının etkisiyle bugün uluslararası piyasalarda 2,95 seviyesinin altını test etti. Doların TL karşısındaki seyrinde dış gel

A+A-

Çin'de dün açıklanan olumsuz PMI verisi ile gün içindeki yükselişine karşılık petrol fiyatlarındaki gerilemenin maliyet etkisi ve Fed Başkan Yardımcısı Stanley Fischer'ın açıklamaları ile dolar/TL akşam saatlerinde psikolojik 2.95 seviyesinin altını test ederken, piyasalar bugün dış gelişmeleri izleyecek.
Dolar/TL dün akşam saatlerinde en son 4 Ocak'ta gördüğü 2.9440 seviyesine kadar geriledikten sonra bu sabah saat 0914'te 2.9500/2.9510 seviyesinde.
Euro/TL ise 3.2160/3.2192 seviyesinde işlem görüyor.

Keresteci: Gelişen ülkeleri bir nebze olsa da destekler

HSBC Hazine Grup Başkanı Fatih Keresteci, Fischer'ın açıklamalarının Fed üyelerinin de piyasa beklentileri ile aynı düzleme geldiğini, mevcut küresel belirsizliklerin Fed'i faiz artırmaktan alıkoyabileceğini gösterdiğini söyleyerek, "Bu da gelişen ülke paralarını ile altını bir nebze de olsa destekledi" dedi.
Fed'in iki numaralı ismi Stanley Fischer, son dönemlerde finans piyasalarında görülen dalgalanmaların devam etmesi ve küresel ekonomide bir yavaşlamaya neden olması durumunda ABD ekonomisinin, enflasyonun da düşük olması nedeniyle zarar görebileceğini söyledi.

“Petroldeki düşüş TL’ye olumlu yansıyor”

Fischer'in açıklamaları, bir aydır dünya borsaları ve petrol fiyatlarında yaşanan kayıpların Fed'in faizleri artırma konusunda elini ağırlaştırabileceği görüşlerini güçlendiriyor.

Başka bir bankacı ise petrol fiyatlarındaki gerilemenin Türkiye'nin enerji maliyetini düşürmesi nedeniyle TL'ye de olumlu yansıdığını belirtti.

Petrol fiyatlarındaki düşüş, Türkiye'nin en büyük ithalat kalemi olan enerji maliyetini düşürdüğünden, ekonomileri petrole bağlı olan benzer gelişmekte olan ülke para birimlerine göre TL'ye olumsuz etkisi daha sınırlı kalıyor.

Öte yandan bankacılar önde gelen merkez bankalarının son dönemdeki genişlemeci adımlarının da global bazda iyimserlik yarattığını belirtiyor.

İçeride enflasyon, ABD’de tarımdışı istihdam bekleniyor

Bu haftanın en önemli gündem maddeleri ise içeride yarın açıklanacak olan enflasyon verileri ile Cuma günkü ABD tarımdışı istihdam verisi olacak.

İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) İstanbul için hazırladığı 1995 bazlı ücretliler geçinme endeksine göre Ocak ayında perakende fiyatlar yüzde 1.24, gıda harcamaları grubu ise yüzde 4.17 arttı.

Gıda enflasyonunda altı yılın en yüksek aylık artışı görülürken, gıdada olumsuz hava koşulları ve maliyet artışları nedeniyle katılığın sürdüğü, bu hafta TÜİK tarafından açıklanacak Ocak rakamlarında da benzer bir artışın görülebileceği belirtiliyor.

Öte yandan Cuma günü açıklanacak olan ABD tarımdışı istihdam verisi de ABD ekonomisinin sağlığına ilişkin bir gösterge olması ve Fed'in para politikasında izleyeceği patikaya yönelik sinyal verebileceğinden piyasalarca yakından izleniyor.

ViraHaber.com

Bu haber toplam 1606 defa okunmuştur
Etiketler : , , , , , , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.