1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. AB'den Balticconnector'a destek
AB'den Balticconnector'a destek

AB'den Balticconnector'a destek

AB, Rusya’ya olan bağımlılığı azaltmak için Estonya-Finlandiya gaz boru hattını destekliyor.

A+A-

Avrupa Komisyonu, Estonya – Finlandiya arasındaki ilk gaz boru hattı olan Balticconnector’un inşası için 187.5 milyon Euro tahsis etti. Finlandiya İstihdam ve Ekonomi Bakanlığı’nda Enerji Departmanı Genel Müdür Yardımcısı olan Herkko PLIT, Avrupa ile fiziksel bağlantılarının olmaması sebebiyle yalnızca Rusya ile gaz boru hattı bağlantısının bulunduğunu ve Balticconnector’un Finlandiya’nın gaz izolasyonuna son vererek bölgesel Baltık gaz piyasasını geliştireceğini ifade etti.

Estonya’da Uluslararası Savunma ve Güvenlik Merkezi’nde (ICDS) Araştırma Görevlisi olan Anna BULAKH, Balticconnector Projesinin hayli jeopolitik olduğunu belirterek, “Yakıt olarak oldukça kirli olan kaya petrolüne bağımlı olan Estonya Avrupa Birliği içinde benzersizdir. Gaz hala gündemdedir, bu nedenle LNG ve tüm bu yeni eğilimler tartışılmaktadır. Aynı zamanda deniz taşımacılığında da yeni düzenlemeler nedeniyle muhtemelen LNG kullanılacaktır. Piyasada bu tür teknikler için gelişmeler bulunmaktadır, fakat güvenlik bakımından Estonya tümüyle gaza bağımlı değildir” dedi.

AB’nin Balticconnector’a olan finansal desteği Avrupa’yı Birleştirme Aracı’ndan (Connecting Europe Facility – CEF) kaynaklanmaktadır ve ihtiyaç duyulan finansmanın % 75’ine karşılık gelmektedir. Boru hattı Baltic Connector Oy (Finlandiya) ve Elering AS (Estonya) tarafından ortaklaşa inşa edilecek ve Finlandiya’nın kıyı (22 km) ve açık deniz (80 km) kısımlarını ve aynı şekilde Estonya’nın kıyı (50 km) kesimini kapsayacaktır. Boru hattının 2019 yılı Aralık ayına kadar faaliyete geçmesi bekleniyor. 

Bu haber toplam 2064 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.