1. HABERLER

  2. YAT

  3. Antalya Serbest Bölge'de bu yıl, 51 yat denize indirilecek
Antalya Serbest Bölge'de bu yıl, 51 yat denize indirilecek

Antalya Serbest Bölge'de bu yıl, 51 yat denize indirilecek

Antalya Serbest Bölge İşleticisi AŞ'de (ASBAŞ) faaliyet gösteren yat üretim şirketleri atağa kalktı. Serbest Bölge yönetimi, yıl içinde 51 yatı denize indirmeyi planlayan şirketler için rıhtımda bir dizi yenilik yapacak.

A+A-

Antalya Serbest Bölge İşleticisi AŞ'de (ASBAŞ) Genel Müdürü Zeki Gürses, 50 metreden uzun ve 800 tondan ağır yatları denize indirebilmek için farklı bir yöntem uyguladıklarını, bunun da maliyetli olduğunu söyledi.

50 metre ve üstü yatların denizle buluşturulmasında sıkıntı yaşandığını belirten Zeki Gürses, projelendirme çalışmasının ardından atma, çekme sisteminin kapasitesinin 90 metre yat uzunluğu ile 1500 ton ağırlığa çıkarılacağını kaydetti. Zeki Gürses, rıhtım bağlama kapasitesi ve yat atma ile çekme sisteminin yenilenmesinin ardından bölgeye bakım ve onarım için de yatların alınabileceğini vurguladı.

Yenilenme çalışması hakkında proje hazırlattıklarını sözlerine ekleyen Gürses, "Bakanlığa yapılacak sunumun ardından en kısa sürede yeniliklerin hayata geçirileceğini düşünüyoruz. Çünkü bu yenilikler serbest bölgemiz ve yat üretimi için önemli ayrıntılar. Yıllık ticari hacmimiz ortalama 900 milyon ile 1 milyar dolar arası değişiyor. Bakım ve onarımı hayata geçirdiğimizde bu rakam iki katına yükselecek" dedi.

Asbaş'ta yat üretimi atağa kalktı

2016 yılı içinde toplamda 1222 metre uzunluğunda, 51 adet yat satışının gerçekleşeceğini tahmin ettiklerini belirten Gürses, şöyle konuştu:

"0 ile 23 metre arası 33 adet, 24-89 metre arasında 8 adet, 40 metre üstü ultra lüks yatlarda ise 10 adet yapımı devam eden yat mevcut. Yıl içinde teslimatları yapılacak. Bölge içinde yapımı devam eden 40 metre üstü yatların büyüklük dağılımı incelendiğinde 1'er adet 40 metre, 41, 46, 47, 50, 60 metre 4 adet ise 53 metrelik yat olduğunu görüyoruz. Gelecek yıllarda yat boylarının artarak uzayacak olması bizleri düşündürüyor. Çünkü rıhtımımızdaki atma, çekme sistemi en fazla 50 metrelik yatları denize indirmeye uygun. Biz 60 metre olan ultra lüks yatı da denizle buluşturuyoruz, ancak farklı yöntemler kullanıyoruz. Amacımız rıhtımın atma, çekme kapasitesini 90 metreye çıkartarak aynı zamanda dünyanın farklı ülkelerindeki ultra lüks yatları bakım, onarım Antalya'ya getirebilmek."

2015 yılı Mart ayı sonunda 148.4 milyon dolar olan ticaret hacminin, bu yılın aynı döneminde yüzde 5 artış göstererek 156.2 milyon dolar olarak gerçekleştiğini aktaran Gürses, "101 firmanın faaliyet gösterdiği bölgemizde, yat sektöründe 54, elektronik 9, makine ve inşaat 9, medikal 5, maden 5, kimya 2, tekstil 2, tarım 2 ve diğer sektörlerde 13 firma bulunmaktadır. Bu güne kadar toplam uzunlukları 5 bin 347 metre olan 308 yat satışı gerçekleşti. Bölgemizdeki yat üretim kapasitesi her geçen gün artıyor" diye konuştu.

ViraHaber.com

Bu haber toplam 9286 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.