1. HABERLER

  2. ÇEVRE

  3. Bafa Gölü'nde Balık Ölümleri
Bafa Gölü'nde Balık Ölümleri

Bafa Gölü'nde Balık Ölümleri

Ege Bölgesi'nin en büyük sulak alanlarından biri olan Bafa Gölü'nde bir yıllık aradan sonra yine toplu balık ölümleri görüldü. Balık ölümlerinin Bafa Gölü'ndeki suyun ani ısı değişiminden kaynaklandığı bildirildi.

A+A-

Ege Bölgesi'nin en büyük sulak alanlarından biri olan Bafa Gölü'nde bir yıllık aradan sonra yine toplu balık ölümleri görüldü. Balık ölümlerinin Bafa Gölü'ndeki suyun ani ısı değişiminden kaynaklandığı bildirildi.

Aydın'ın Söke İlçesi ile Muğla'nın Milas ilçesi arasında bulunan Bafa Gölü'nde bu yıl balık ölümleri geçen yıllara oranla biraz daha geç yaşandı. Son yıllarda alınan tedbirler ve Söke Sarıkemer Kavşağı'nda kurulan şişme savak sayesinde Bafa Gölü'nün eski kirliğinden kurtulduğunu belirten yetkililer, yaşanan balık ölümlerinin normal olduğunu her yıl mevsim değişikliğinde bu olayın yaşandığını belirttiler.

Çevre ve Orman Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu'nun talimatları doğrultusunda yapılan çalışmalar ve alınan tedbirler sonucu 2010 yılı yaz aylarında balık ölümleri yaşanmaması sevindirmişti. Bilindiği gibi Bafa Gölü ve yakın çevresi; sahip olduğu tabii ve kültürel kaynaklar dikkate alınarak, 08 Temmuz 1994 tarihinde 2873 Sayılı Milli Parklar Kanuna göre "Bafa Gölü Tabiat Parkı" olarak ilan edilerek 6.500 hektar su yüzeyi ve 5781 hektar karasal alan olmak üzere yaklaşık 12.281 hektar alan koruma altına alınmıştı. Göl ve çevresi İzmir, 2 no'lu Tabiat ve Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından flora ve fauna zenginliği dolayısıyla, 1989 yılında 1. Derece ve 3. Derece Doğal Sit; Herakleia, Latmos ve Myus antik kentlerinin bulunmasıyla dolayısıyla da 1. Derece Arkeolojik Sit ilan edilmişti.

Dünyada nesli tükenme tehlikesi altında olan iki yırtıcı kuş, Akkuyruklu kartal (Haliaeetus albicilla) ve Küçük kerkenez (Falco naumanni) Bafa Gölü yakınındaki çayırlarda yaşamakta ve kırsal yerleşimlere yakın bölgelerde üremektedir. 2010 yılında Bafa Gölü Tabiat Parkı'nda kış ortası kuş sayımında 25 türe ait 64.814 adet kuş kaydedilmişti. Tarımsal sulama maksadıyla yaz aylarında havza boyunca Büyük Menderes ırmağından zirai arazilere su çekilmesi, ırmaktaki su seviyesini düşürmekte ve bu dönemde ırmaktan Bafa Gölü'ne su verilememesi tuzluluk oranı artırmaktaydı. 2005 yılı içinde yapımına başlanılan Bafa Gölü Tabiat Parkının Uzun Devreli Gelişme Planı tamamlanmış ve 2008 yılı içerisinde onaylanarak yürürlüğe girmişti

Muğla Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Nuri Tarkan, Bafa Gölündeki balık ölümlerinin mevsimsel olabileceğini belirtti. Prof. Tarkan, "Balık ölümlerini çeşitli sebebi vardır. Birincisi, suların altındaki oksijenin su yüzüne yaklaşması, ikincisi denizlerdeki zehirli bitkilerin aşırı çoğalması (Fito Plankton), üçüncüsü, dışarıdan zehirli bir atık maddesinin göle atılması, dördüncü olarak ise yine bitki kökenli organizmaların aşırı üremesi sonucu deniz yüzeyinin bulamaç gibi kalın ve yoğun bir tabaka oluşturarak atmosferdeki oksijenin gölün alt tabakalarına ulaşmasını engellemesidir" dedi.

Haber Fx

Bu haber toplam 1415 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.