1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Böyle rahat halk görmedim
Böyle rahat halk görmedim

Böyle rahat halk görmedim

Avrupa'nın şımarık çocuğu Yunanistan'da "kriz var" demek zor. Atina'daki bunalımı biz onlardan çok umursuyoruz. Siesta sürüyor, kepenkler öğlen açılıyor, meyhaneler hâlâ dolu, keyifler yerinde...

A+A-

Bir hafta önce bindim bir gemiye, uçup gittim cennete!.. Gemi, Aşk Gemisi değil, Ankara Gemisi'ydi ve rotayı Yunanistan'a çevirmişti... Deniz Ticaret Odası (DTO) ile Yunanistan'da sefere çıktık. İki yılda bir düzenlenen seferin amacı, Poseidon Denizcilik Fuarı aracılığıyla yeni ufuklar açmak... İki ülke arasındaki ilişkilere katkıda bulunmak...

Uykudan Vazgeçmiyorlar

Krizden etkilenen ve 100 bin çalışanını kaybeden Türk armatörler ve tersane sahipleri, gezi esnasında Yunanistan'daki küçük ve orta boy gemi tamir işini almaya talip oldu. Komşu'ya, "Gelin, birlikte iş yapalım" dedi. Armatörleri, Başbakan Tayyip Erdoğan ve kurmaylarının yaptığı "Atina çıkarması" cesaretlendirmiş... Türk armatörlerin bu atağı önemli. Yunanistan'ın dünya deniz taşımacılığındaki payı yüzde 18, Türkiye'nin ise yüzde 1.3. Birikimlerini Alman bankalarında tutan Yunanlı armatörler, 30 milyar euro nakitte yakalanınca, kriz onlar için fırsat olmuş. İki yıldır, filolarını gençleştirip genişletiyorlar. Yunanistan'ın en büyük geliri turizm ve deniz taşımacılığı. Gemideki 220 kişi, Sire, Pire, Atina, Korfu, Kefolanya Mikanos'u gezdi. İnanın, uğradığım her noktada şaşırıp kaldım. Krizin Yunan halkını sarsacağını düşünmüştüm. Meğer ne kadar yanılmışım!.. Kriz kimsenin umurunda değil. Ülkede herkes siestada. Yani uykuda. Kriz tatile girmiş!.. Solcular ve anarşistler ortada yok. Siesta saatleri hâlâ kriz öncesinde olduğu gibi... Hafta içi saat 14.30'da kepenkler açılıyor, saat 23.30'da kapanıyor. Pazar, açık mağaza bulana helal olsun. Avrupa Birliği'nin şımarık çocuğu, yine de, "Paraya ihtiyacımız var" demiyor. Ne IMF'in yaptırımları, ne de Merkel'in "Korfu"yu isterim" tehdidi umurlarında!.. Yunanistan'a uçaklar iniyor, aşk gemileri limana yanaşıyor, turistler geliyor, meyhaneler tıka basa dolu. Bir kahkahayı diğerleri izliyor. Herkesin keyfi yerinde. Morali bozuk insan uyuyamaz, kafası rahat olan uyur... Yunan halkı, "Kriz bahane siesta şahane!" demeye devam ediyor. Ben böyle rahat halk görmedim.

Mahmutpaşa Malları Kapış Kapış Gidiyor

Denizcilik Müsteşarlığı'ndan bir grup Korfu'da alışveriş için mağazaya girmiş. Fiyat sorup, pazarlığa başlayınca tezgahtar kız gülmüş. "Etikete baksanıza. Bunların tümünü Mahmutpaşa'dan aldım" demiş. Üretim olmayan Yunanistan'da Mahmutpaşa malları gözde.

Papaz Bile Fahri Konsolos Oldu

Yunan burjuvazisi Sire'de serpilmiş. Ada geçen yüzyılın başında önemli bir ticaret merkeziymiş. Çoğu armatör ilk tersanesini burada kurmuş. Ancak dünya küreselleşip, ticaret yolları değişince ada gücünü yitirmiş. Şimdi turistleri endüstri müzesinde gezdiriyorlar. Kapanan pamuk fabrikaları pansiyona çevrilmiş. Adada fiyatlar, diğer adalara göre daha düşük. Bol bol kilisesi var. Papazlar, Sire'ye Türk turisti çekmek için fahri konsolos gibi çalışıyor.

 

Sabah

Bu haber toplam 905 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.