1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. BP, belalı kuyuyu öldürmeye hazır
BP, belalı kuyuyu öldürmeye hazır

BP, belalı kuyuyu öldürmeye hazır

BP firması, Meksika Körfezi'nde petrol sızıntısına yol açan kuyuyu tamamen ''öldürmek' için hazırlıkları tamamladı. Kuyunun ağzına çamur ve çimentodan oluşan akışkan bir madde pompalanacak.

A+A-

BP, belalı kuyuyu öldürmeye hazır Meksika'da 5 milyon varil petrol denize aktı Meksika felaketi BP'de kelle alıyor BP'nin patronu istifanın eşiğinde Petrol sızıntısını temizleyen gemilere fırtına uyarısı Sızıntının BP'ye maliyeti 4 milyar dolar BP'nin sızıntı önleyici kapağı testi uzayabilir BP'nin kuyusuna yeni kapak takıldı VİDEO Meksika Körfezi'nde kritik hamle yapıldı

Kuyu üzerinde yapılan testlerden olumlu sonuç alınırsa kuyu ağzına yavaş yavaş, petrol benzeri, ağır kıvamda, çamur ve çimentodan oluşan akışkan madde pompalanacak. Bu işlem bugün başlayacak ve perşembe gününe kadar devam edecek. Yapılmakta olan test çalışması, akışkan malzemenin kuyuya basılmaya başlanıp başlanamayacağının ölçülmesini sağlayacak.

Kuyunun basıncının, dolayısıyla dışarıya petrol püskürtme gücünün azalmasını sağlayacak olan ikinci bir kuyunun açılması çalışmaları da sürüyor. Bu çalışmanın da ay sonunda tamamlanması bekleniyor.

Bugün başlanacak "kuyunun öldürülmesi" sürecinin başarıya ulaşıp, petrol sızıntısının tamamen ve kalıcı olarak kesilmesinin sağlanıp sağlanamayacağı bilinmiyor. Aksi halde, ay sonunda tamamlanacak olan, rahatlatma kuyusunun açılması sonucunda kuyu ''öldürülecek.'' Kuyuya, rahatlatma kuyusunun açılması çalışmasıyla birlikte 5.500 metre derinliğe kadar çamur ve çimento basılacak ve petrol kaynağı boğulacak.

Son Gelişme
İngiliz petrol şirketi BP, Meksika Körfezi'ndeki Amerikan tarihinin en büyük petrol kirliliğinin kaynağı olan petrol kuyusunu tamamen kapatma operasyonuna başladı.

BP'den yapılan açıklamada, daha önce yapılan testlerin ardından, "static kill" denilen işlem çerçevesinde kuyuya ağır sondaj çamuru pompalanmasına başlandığı, daha sonra çimentolama işlemine geçileceği belirtildi.

Kuyuyu tecrit etmeyi amaçlayan bu operasyonun, sızıntı yapan kuyunun yanındaki tahliye kuyularının faaliyete geçirilmesini sağlayacağı kaydedildi.

Operasyonun 33-61 saat sürmesi bekleniyor.

AA

Bu haber toplam 982 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.