1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Çin'in nükleer enerji planı
Çin'in nükleer enerji planı

Çin'in nükleer enerji planı

Japon mühendisler deprem ve tsunami sonrasında patlak nükleer krizle baş etmeye çalışırken, Çin’de bazı uzmanların çok daha güvenli nükleer enerji çözümü olarak gösterdikleri, oldukça farklı tipte bir reaktör üzerinde çalışılıyor.

A+A-

Japon mühendisler deprem ve tsunami sonrasında patlak nükleer krizle baş etmeye çalışırken, Çin’de bazı uzmanların çok daha güvenli nükleer enerji çözümü olarak gösterdikleri, oldukça farklı tipte bir reaktör üzerinde çalışılıyor.

Çinlilerin geliştirdiği yeni teknolojinin, Sarı Deniz’e uzanan yarımadadaki iki reaktörde kullanılması planlanıyor. Dünya Fukuşima Nükleer Santrali’ndeki felaketin ardından nükleer enerjinin geleceğini tartışmasına rağmen, Pekin hükümetinin reaktörlerin üretim sürecini en yakın zamanda başlatması bekleniyor.

Çinliler, Japonya’da şu anda sızıntı yaratan geleneksel yakıt çubuğu kullanılan yöntemden farklı olarak, yeni reaktörlerde yüz binlerce adet bilardo topu büyüklüğünde, her biri saf ve yumuşak karbon katmanıyla kaplanmış uranyum küreleri kullanacak.

Yakıt unsurlarının koruma katmanıyla kaplanması, nükleer reaksiyonların hızını dengelerken, nükleer santralin acil bir durum karşısında kapatılmak zorunda kalınması durumunda, reaksiyon kendi kendine yavaş bir şekilde durup, herhangi bir erimeye neden olmayacak.

Reaktörler aynı zamanda, su sistemiyle soğutma yerine, patlayıcı özelliği bulunmayan helyum gazıyla soğutulacak. Japonya’da Fukuşima 1 No.lu Nükleer Santrali’nin patlama sonrasındaki temel sorunlarından biri, su sistemiyle soğutulmaya çalışılmasıydı.

Çinli mühendislerin üzerine çalıştığı reaktörler aynı zamanda Japonya’dakilerden farklı olarak, soğutucularının çalışması durumunda, kendi sıcaklarını yok etme özelliğine de sahip olacak.

Yeni reaktörler uygulanabilir bulunursa, Pekin önümüzdeki yıllarda onlarcasını inşa etmeyi planlıyor.

Şu anda yapım aşamasında olan ve pebble-bed (küçük ölçekli, yüksek ısılı reaktörler) adıyla bilinen teknoloji aslında yeni bir şey değil. Daha önce Almanya, Güney Afrika ve ABD de bu teknolojiyi denedi ancak finansman eksikliği ve teknik sorunlardan dolayı, projelerini tamamlayamadı.

Devlet destekliyor
Pekin hükümeti, yeni nükleer reaktörlerin araştırma ve geliştirme çalışmalarının bütün maliyetini karşılarken, inşaat için gerekli olan paranın yüzde 30’nu da karşılayacak.

Japonya’daki krize rağmen, Çin önümüzdeki beş yılda yaklaşık 50 nükleer reaktör inşa etmeyi planlıyor. Ancak yeni reaktörlerin büyük bir kısmının geleneksel olması bekleniyor.

Çin’in geliştirmeye çalıştığı reaktörler planlandığı gibi çalışırsa, maliyetin daha düşük olması bekleniyor ve Pekin hükümeti nükleer enerjiyi daha güvenli hale getirmek için bu teknolojiyi daha fazla kullanmak ve 1.3 milyarlık nüfusunun enerji ihtiyacını daha etkin bir şekilde karşılamayı planlıyor.

Ancak batılı çevreciler, pebble-bed nükleer teknolojisinin güvenirliği konusunda fikir ayrılığı yaşıyor. ABD’li bir düşünce kuruluşu olan Doğal Kaynakları Koruma Konseyi’nin nükleer enerji konusunda uzman bilim insanlarından Thomas B. Cochran, bu reaktörlerin en az mevcut nükleer santrallerde kullanılanlar kadar tehlikeli olduğunu, ancak termik santrallere kıyasla daha etkin bir enerji üretimi sağladığını söyledi.

Hürriyet

Bu haber toplam 1004 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.