1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Çin'in yapay uçak pistine tepki
Çin'in yapay uçak pistine tepki

Çin'in yapay uçak pistine tepki

Pekin yönetimi, Güney Çin Denizi'nde inşa ettiği yapay adadaki uçak pistinde haftasonu deneme uçuşu gerçekleştirdi. Vietnam ve Filipinler, egemenliklerinin ihlal edildiği gerekçesiyle Çin'e tepki gösterdi.

A+A-

 Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Çunying, cumartesi günü yaptığı açıklamada, Spratly takımadalarındaki yeni pistin sivil havacılık standartlarına uygun olup olmadığını denemek için piste sivil uçak indirildiğini açıklamıştı. Hua, uçak pistinin inşa edildiği ‘Yongşu Ciao’ adlı kayalıkların Çin'in egemenliği altında olduğunu ve deneme için sivil bir uçağın kullanıldığını belirtmişti.

Filipinler: Bölgede gerilim yeniden arttı

Filipinler Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Charles Jose, Çin'in adaya uçak indirmesinin bölgede gerilimi yeniden tırmanışa geçirdiğini savunarak, hükümetin Pekin yönetimini protesto etmeye hazırlandığını kaydetti. Jose, Çin'in Güney Çin Denizi'nde kontrolü ele geçirebileceğinden ve bunun hava sahasındaki özgürlükleri kısıtlamasından endişe duyduklarını belirtti.

Vietnam: Pist yasalara aykırı

Vietnam Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise, Vietnam topraklarında yer aldığı iddia edilen Spratly takımadalarından birinde inşa edilen pistin yasalara aykırı olduğu öne sürüldü.

Çin, Güney Çin Denizi'nde yapay kara parçaları oluşturuyor

Pekin yönetimi, yeraltı kaynakları açısından zengin Güney Çin Denizi'nde başta Filipinler olmak üzere Vietnam, Brunei ve Malezya'nın da arasında bulunduğu bölge ülkeleriyle de egemenlik tartışmaları yaşıyor. Çin'in son iki yılda Güney Çin Denizi'ndeki mercan adalarına kum pompalayıp üzerine de beton dökerek yapay kara parçaları oluşturması üzerine bölgede gerilim yükselmişti.

'Kum seddi' olarak nitelendirildi

ABD'nin Pasifik Filosu Komutanı Amiral Harry Harris, Çin'in Güney Çin Denizi'nde denizi doldurarak oluşturduğu suni adaları Çin Seddi’ne benzetmiş ve ‘Kum Seddi’ olarak nitelemişti. Merkezi ABD'nin başkenti Washington'da bulunan Stratejik ve Uluslararası Araştırmalar Merkezi (CSIS) de yapay adaya inşa edilen pistin 3 kilometre uzunluğunda olduğunu kaydetmişti.

ViraHaber.com

Bu haber toplam 1794 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.