1. HABERLER

  2. TURİZM

  3. Costa: Rotamız İzmir
Costa: Rotamız İzmir

Costa: Rotamız İzmir

Costa Crociere CEO'su ile görüşen İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, "Luigi Foschi ile Üçkuyular'dan sonra Alsancak için de birlikte çalışma konusunda fikir birliğine vardık" dedi

A+A-

Kruvaziyer turizminde İzmir'e son 7 yılda gelen yolcuların yüzde 56'sını getiren ve daha önce Üçkuyular'da yapılması gündeme gelen kruvaziyer limanı projesiyle yakından ilgilenen Costa Crociere firmasının CEO'su Pier Luigi Foschi, şimdi Alsancak Limanı içinde yapılması gündemde olan kruvaziyer liman ihalesine de yeşil ışık yaktı. Foschi, "Rotamız İzmir" diye konuştu.

İşbirliğine Devam
Kruvaziyer sektörüne yön veren fuarlardan birisi olan ve Fransa'nın Cannes şehrinde düzenlenen Seatrade Akdeniz Kruvaziyer, Süper Yat, Feribot Fuarı'na katılarak, Foschi ile görüşen Demirtaş, İzmir'e güzel haberlerle döndü. Demirtaş, "Foschi ile Üçkuyular'dan sonra Alsancak Limanı için de birlikte çalışma konusunda fikir birliğine vardık" dedi.

Foschi'ye İzmir Alsancak Limanı ile ilgili bilgi veren Demirtaş, "Foschi ile görüşmemizde İzmir Alsancak Limanı'nın ÖYK kararı ile yük ve yolcu limanı olmak üzere ikiye ayrıldığı, liman içinde hangar yıkımlarına başlandığı aktardım. Viyadük ayaklarını özellikle sordu, limana kadar uzatılacağı konusunda bilgi verdim. Kruvaziyerlerle gelen turistlerin limanda fazla yürütmeden İzmir'i görmeye nasıl yönlendirebileceğimizi görüştük. Ayrıca kruvaziyer eleman eğitimi ve İzmir çıkışlı Karadeniz ve Doğu Akdeniz destinasyonları ile ilgili özet dosyalarımızı ilettik. Tüm detayları dikkatle dinleyen Foschi, odamız ile işbirliğine devam etmek istediğini belirterek, liman ile ilgili fizibilite çalışmalarına hız verilmesi gerektiğini ifade etti" dedi.

Kruvaziyer turizminde az sayıda ama üst düzey gelir grubuna yönelik yolculara hitap eden Fred Olsen firmasının İşletme Müdürü Nigel Lingard ile de görüşen Demirtaş, "Yolcu profili farklı olan firmaların da rotalarına İzmir'i almalarını istiyoruz. İngiliz Fred Olsen firması bir süredir İzmir'e sefer düzenliyor ancak bu seferler bizim isteğimiz düzeyde değil. Lingard ile yaptığımız görüşmede bu isteğimizi dile getirdik" diye konuştu. Lingad ise, uzun soluklu ve İngiltere çıkışlı içinde İzmir'in mutlaka bulunduğu farklı destinasyonları programlarına alacaklarını ifade etti.

Yeşil Yıldız
Merkezi Genova'da bulunan Costa Crociere S.p.A'nın dünya üzerinde 25 gemisi var. 2 gemi de inşa edilmeyi bekliyor. Yaklaşık 60 yıldır sektörde yer alan Costa Crociere aynı zamanda Çin pazarında da yetkili bir tur operatörü. Şu anda 25 gemi ile 60 bin yatak kapasitesine sahip, Costa Crociere'nin ayrıca sosyal sorumluluk, çevre, güvenlik ve kalite alanında sertifikaları var. 25 şehir ve 14 farklı ülkede ofisi olan Costa Crociere "Yeşil Yıldız" markasını alan ilk kruvaziyer şirketi. Yeşil yıldız çevresel etmenlere değer veren ve doğaya zarar vermeyen, denizleri temiz tutma ilkesine sadık kalan firmalara veriliyor.

Pier Luigi Foschi ise Costa Crociere Şirketi'nin CEO'su. Aynı zamanda Costa'nın alt kuruluşu Aida Cruises Şirketi'nin sahibi. 1997 yılında Costa Crociere şirketinde göreve başlayan Foschi, Costa Crociere'deki görevinden başka Carnival Corporation'a bağlı Cunard Line adlı kruvaziyer şirketinde de CEO konumunda. Foschi ayrıca İtalyan Armatörler Konfederasyonu Confitarma'da da yardımcı başkanlık görevi yaptı.

COSTA CROCİERE CEO'SU PİER LUİGİ FOSCHİ:
"Aliağa-Menderes Hızlı Tren Projesi mükemmel
"
Foschi'nin projeyi tek kelime ile mükemmel bulduğunu belirten İTO Başkanı Demirtaş, "Foschi, turistlerin bu yolla Efes'e daha kolay gidebileceğini belirtti" dedi

İTO Başkanı Ekrem Demirtaş, Costa Crociere firmasının CEO'su Pier Luigi Foschi'ye, Alsancak-Menderes arasındaki bölümü açılan ve ilk etapta Torbalı'ya uzayacak olan Aliağa-Menderes Hızlı Tren Projesi'nin Selçuk ve Bergama'yı birbirine bağlaması için harekete geçildiğini de anlattıklarını söyledi. Demirtaş, "Foschi bu haberi heyecanla karşıladı ve tek 'telime ile mükemmel' dedi. Kruvaziyer gemilerle gelen turistlerin bu yolla Efes'e daha kolay gidebileceğini ve kenti daha detaylı gezme fırsatına sahip olacağını belirtti" diye konuştu. Konferans oturumlarında öne çıkan temanın 2011'in Akdeniz için önemli bir yıl olacağı yönünde şekillendiğini söyleyen Demirtaş, "Sektöre yön veren isimler, 2010'da Akdeniz'de Avrupa limalarından çıkan 5 milyon yolcu sayısına ulaşıldığını, bu rakamın 2009'da 4 milyon olduğu, 2011'de şartların iyi gitmesi halinde 10 milyon yolcu beklentisi içinde olduklarını ifade etti. Bu potansiyeli İzmir için en iyi şekilde değerlendirmemiz gerekiyor. Artık Karayipler destinasyonları eskisi gibi revaçta değil. Özellikle Kuzey Amerikalı turistler yeni rotalar istiyor" dedi.

2011'de İzmir'de olacaklar
İTO Başkanı Ekrem Demirtaş, Seatrade Akdeniz Kruvaziyer, Süper Yat, Feribot Fuar ve Konferansı'nda, Costa Crociere'nin yanısıra MSC, Silver Sea, Fred Olsen'ın yöneticileri, acenteler, Akdeniz Kruvaziyer Birliği ve Avrupa Kruvaziyer Konseyi yetkilileriyle de görüştü. İzmir'e yoğun bir ilginin olduğunu ifade eden Demirtaş, 2011'de İzmir'de kruvaziyer sektörünün önde gelen isimlerinin katılacağı bir toplantı düzenleneceğini söyledi. Demirtaş, "Akdeniz Kruvaziyer Birliği ve Avrupa Kruvaziyer Konsey Başkanı Manfredi Lefebre D'Ovidio ile İzmir'de özel bir toplantı yapılması konusunu görüştük. D'Ovidio uzun yıllar önce İzmir'e geldiğini ve hayran kaldığını söyledi. Kruvaziyer şirketlerinin CEO'ları ve üst düzey yöneticilerinin katılımıyla İzmir'de toplantı düzenleme teklifimizi olumlu karşıladı. Bu toplantı İzmir'in kruvaziyer turizmindeki gelişimine önemli bir katkı sağlayacaktır" dedi.

Yıllara göre İzmir rakamları
Yıl Kruvaziyer sefer sayısı Yolcu sayısı Costa'nın yolcu sayısı
2003 5 3.271 -
2004 32 77.000 50.000
2005 26 58.042 40.000
2006 94 183.198 115.508
2007 122 288.017 156.370
2008 128 321.279 168.610
2009 127 309.603 184.294
2010 139 350.187 176.582*
TOPLAM 673 1.590.597 891.364
( 3 Aralık 2010 itibari ile)

Yeni Asır

Bu haber toplam 1067 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.