1. HABERLER

  2. SEKTÖRDEN

  3. Deniz ticaret gemilerinde geleceğin teknolojileri tartışıldı
Deniz ticaret gemilerinde geleceğin teknolojileri tartışıldı

Deniz ticaret gemilerinde geleceğin teknolojileri tartışıldı

Koç Üniversitesi Denizcilik Forumu (KÜDENFOR), Teknopark/İstanbul Konferans Salonu’nda “Deniz Ticaret Gemilerinde Geleceğin Teknolojileri” başlıklı çalıştaya ev sahipliği yaptı.

A+A-

Kurulduğu günden bu yana denizcilik alanında akademik/bilimsel yaklaşımlar geliştirerek, “halkımız ve devletimizle denizcileşmek’’ idealine hizmet etmek prensibiyle hareket eden Koç Üniversitesi Denizcilik Forumu (KÜDENFOR), Teknopark/İstanbul Konferans Salonu’nda “Deniz Ticaret Gemilerinde Geleceğin Teknolojileri” başlıklı çalıştaya ev sahipliği yaptı. Düzenlediği panel serisinin 11.’si olan çalıştayda, deniz teknolojileri sektörüne katkı sağlayan tüm paydaşlar bir araya geldi.

Çalıştaya katılan sektör profesyonelleri, geleceğin deniz ticaret gemilerini ve geleceğe ilişkin teknolojik beklentileri için 19 bildiri sundu. Çalıştayda ayrıca Türk deniz gücünün 21. yüzyıl vizyonu stratejik ve teknolojik açılardan ele alınarak, geleceğe ışık tutacak görüşler paylaşıldı.

Koç Üniversitesi Denizcilik Forumu (KÜDENFOR), denizcilik gücünün alt alanlarını incelemeye ve Türkiye’nin denizcileşmesine yeni fikirler üreterek katkı sağlamaya devam ediyor. KUDENFOR, 24 Ocak 2018 tarihinde Teknopark/İstanbul Konferans Salonu’nda “Deniz Ticaret Gemilerinde Geleceğin Teknolojileri” konulu çalıştaya ev sahipliği yaptı. Kurulduğu günden bu yana denizcilik alanında akademik/bilimsel yaklaşımlar geliştirerek, “halkımız ve devletimizle denizcileşmek’’ idealine hizmet etmek prensibiyle yapılan seri çalıştayların 11.’sinde, deniz teknolojileri sektörüne katkı sağlayan tüm paydaşlar bir araya geldi.

Çalıştaya, deniz gücünün temel unsurları olan Deniz Kuvvetleri ve Sahil Güvenlik Komutanlıkları ile deniz dünyasına hizmet veren birçok önemli teknoloji firması, denetim kuruluşu, üniversite, Türk deniz ticaret filosunun temsilcileri, tersane yöneticileri, emekli amiraller ve deniz subayları katıldı. Deniz teknolojileri sektörüne katkı sağlayan tüm paydaşların katıldığı çalıştayda, Türk deniz gücünün 21. yüzyıl vizyonunun stratejik ve teknolojik açılardan ele alınarak, geleceğe ışık tutacak görüşler paylaşıldı. Panel, “Geleceğin Deniz Dünyası ve Teknolojileri?”, “Geleceğin Gemilerinde Tahrik Sistemleri?”, “Akıllı Sistemler ve Dönüşüm Yönetimi” ve “21. Yüzyılda Gemi İnşa Teknolojileri” başlıklarıyla dört oturumda düzenlendi.

Çalıştayın ev sahipliğini yapan KÜDENFOR direktörü Amiral Cem Gürdeniz açılış konuşmasında, günümüzde öne çıkan yapay zekâ (artificial intelligence), artırılmış gerçeklik (augmented reality), blokzinciri (blockchain), drone’lar, nesnelerin interneti (internet of things), robotlar, sanal gerçeklik (virtual reality), 3 boyutlu baskı (3d printing) gibi yükselen teknolojilerin dördüncü sanayi devrimini ileriye taşıdığına ve deniz dünyası üzerine olan etkilerine vurgu yaptı.

Çalıştayın ilk paneli “Geleceğin Deniz Dünyası ve Teknolojileri?” başlığı altında dört sunum ile gerçekleşti. Bu sunumlarda tersanelerin ve armatörlerin gelecek dönemde ihtiyacı olacak teknolojiler tartışıldı. Türk Loydu, deniz teknoloji firmalarına deniz teknolojilerinin geleceğine ilişkin teknoloji öngörülerini paylaştı. Katılımcılara ayrıca girişimcilik ve inovasyon yönetimi konularında bilgi verildi.

“Geleceğin Gemilerinde Tahrik Sistemleri?” başlığıyla yürütülen ikinci panelde, STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş. tarafından deniz platformlarında kullanılacak tahrik sistemlerine ilişkin bilgilendirme yapıldı. Panelin devamında ise LNG’nin ticaret gemilerinde yakıt olarak kullanılması ve bunun teknolojik gelişmeler üzerine olan etkisi üç sunum ile derinlemesine tartışıldı.

“Akıllı Sistemler ve Dönüşüm Yönetimi” başlığı altında yapılan üçüncü panel, altı ayrı sunum ile gerçekleşti. Sunumlarda insansız ve akıllı gemilerin geleceğine ilişkin öngörü ve değerlendirmeler paylaşıldı. Deniz sanayinde artırılmış gerçeklik uygulamaları, insansız sualtı cihazları ve akıllı sistemlere ilişkin denizcilik eğitimi planlaması gibi başlıklarda geleceğe ışık tutacak tartışmalar gerçekleştirildi.

Dördüncü ve son panel olan “21. Yüzyılda Gemi İnşa Teknolojileri” dört sunum ile yapıldı. Gemi İnşa Sanayinde Uluslararası Rekabetçilik ve Pazar Analizleri ile Geleceğin Gemileri için Gemi Dizayn Teknolojileri ve Gemilerde Form ve Sevk Optimizasyonu konuları tartışıldı. Gemi inşa sanayinde rekabetçiliğin ve ekonomik kazancın artırılması için çeşitli yol haritaları önerildi. Bu anlamda Gemi inşa sanayinin “Stratejik Sektörler” arasına alınmasının teknolojik seviyemizin artırılmasına ve istihdama katkı sağlayacağı dile getirildi.

Vira Haber

Bu haber toplam 5111 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.