1. HABERLER

  2. ENERJİ

  3. 'Devler Kerkük petrolü için büyük bir mücadele içinde'
'Devler Kerkük petrolü için büyük bir mücadele içinde'

'Devler Kerkük petrolü için büyük bir mücadele içinde'

Rusya, ABD ve İngiltere'nin Irak'ın Kerkük kenti yakınlarındaki petrol yataklarını ele geçirmek için büyük bir mücadele içine girdiği belirtildi. İran, Irak ve Kürtlerin de Kerkük petrolünde istekli olduğu ifade edildi.

A+A-

Alman 'Deutsche Wirtschafts Nachrichten' gazetesinde yer alan analize göre Rus ordusunun başarıları, ABD'yi ülkenin güney bölgelerine önem vermeye iterken Irak hükümeti, Kürtler ve İran da Kerkük çevresindeki petrol yönünden zengin bölgelere ilgi gösteriyor ve olayın dışında kalmak istemiyor.

Rusya, ABD ve İngiltere'nin söz konusu enerji kaynakları için rekabete başladığının altı çizilen makalede, "Bu rekabet, petrol yataklarının bulunduğu toprakların bölünmesine yol açabilir ve farklı nüfuz alanındaki birçok işletmeye fayda sağlayabilir" dendi. Deutsche Wirtschafts Nachrichten gazetesindeki analizde şu ifadelere yer verildi:

'BARZANİ LİDERLİĞİNDEKİ IKBY ÇOK GÜÇ KAYBETTİ'

"Irak, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) topraklarının bir kısmını alınca, Başkan Mesud Barzani liderliğindeki IKBY yönetimi büyük güç kaybetti. Bu nedenle Kürtler, petrol bakımından zengin bölgedeki güçlü pozisyonunu kaybedebilir.

'KERKÜK PETROLÜNÜN YÜZDE 77'SİNİ DÜŞÜK FİYATTAN ALAN İSRAİL OLUMSUZ ETKİLENDİ'

Zira Kerkük'teki petrolün yüzde 77'si çok ucuz fiyata İsrail'e ihraç ediliyordu. Daha önce Barzani'yi destekleyen İsrail, Rusya ve ABD Irak'ın kuzeyinde Kürt devleti kurulmasına karşı çıktığı için savunma pozisyonuna geçti. İsrail, Irak'ın petrol fiyatını yükseltmesinden çekiniyor. Zira İsrail, Kürtleri desteklediği gibi Bağdat'ı destekleyemez.

'ROSNEFT, 1.8 MİLYAR DOLARLIK ANLAŞMA YAPTI'

Şu anda BP, PetroChina ve Basra Oil şirketleri, Irak'taki Rumeyla petrol yatağında çalışıyor. Ancak Kerkük'e saldırının ardından Rusya da bölgedeki petrole ilgi duyduğunu açıkladı. Rosneft, Kerkük-Ceyhan petrol boru hattının yüzde 60'ını elde etmek için IKBY ile anlaştığını duyurdu. Rosneft'in 1.8 milyar dolar yatırım yapması bekleniyor.

'ROSNEFT NEDENİYLE EXXONMOBIL SÜLEYMANİYE'DEKİ BAZI PROJELERDEN ÇEKİLDİ'

Rusya'nın bölgedeki askeri üstünlüğü nedeniyle ABD, geri planda kaldı ve Irak'ın güneyindeki pozisyonunu güçlendirmek istiyor. Rosneft Irak'ın kuzeyindeki varlığını artırdığı için ABD'li ExxonMobil Süleymaniye'de 6 projenin 3'ünden çekildi. Bunun yerine şirket, Basra çevresindeki ve İran sınırındaki bölgelere odaklanmayı planlıyor."

Vira Haber

Bu haber toplam 3110 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.