1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. DMÖ'nün Küresel İklim Raporu ürkütüyor
DMÖ'nün Küresel İklim Raporu ürkütüyor

DMÖ'nün Küresel İklim Raporu ürkütüyor

Küresel deniz seviyesinin, küresel iklim değişikliğine bağlı olarak bu yıl yeni bir rekor kırdığı, bunun da tayfunların etkisini artırdığı bildirildi.

A+A-

Küresel deniz seviyesinin, küresel iklim değişikliğine bağlı olarak bu yıl yeni bir rekor kırdığı, bunun da tayfunların etkisini artırdığı bildirildi.

Dünya Meteoroloji Örgütü (DMÖ) Genel Direktörü Michel Jarraud, DMÖ'nün bugün yayımlanan Küresel İklim Raporu'yla ilgili BM Cenevre Ofisi'nde basın toplantısı düzenledi.

Sera gazlarının ürettiği yüzde 90 oranında fazla ısının okyanuslar tarafından emildiğine dikkati çeken Jarraud, küresel deniz seviyesinin de eriyen buz tabakası ve buzullar nedeniyle rekor düzeye ulaştığını kaydetti.

Deniz seviyesinin uydu ölçümlerinin başladığı 1993 yılından beri yılda ortalama 3.2 milimetre arttığına işaret eden Jarraud, bunun geçen yüzyıl gözlemlenen düzey olan 1.6 milimetre trendinin iki katı olduğunu bildirdi.

Jarraud, sera gazlarının etkisiyle önümüzdeki yıllarda okyanusların ısınmaya ve deniz seviyesinin yükselmeye devam edeceğini söyledi.

"Bu yılın en büyük tayfunu"

Tropikal tayfunlar hakkında da bilgi veren Jarraud, Filipinler'i vuran Haiyan tayfunundan yola çıkarak, kasım ayına kadar Filipinler'in bulunduğu kuzeybatı pasifik bölgesinde 30 fırtınanın kaydedildiğini, bunun da 1981-2010 yıllarındaki 26 fırtına ortalamasının üstünde olduğunu kaydetti.

Haiyan'ın bu yılın en büyük tayfunu olduğuna işaret eden Jarraud, aynı zamanda büyük olasılıkla Filipinler'i şu ana kadar etkilemiş olan en kuvvetli tayfun olduğunu da bildirdi.

Deniz seviyesindeki yükselmenin deniz kenarlarında yaşayan insanların büyük tayfunlardan zarar görme riskini artırdığına dikkati çeken Jarraud, Haiyan gibi tayfunlarda hız iki katına çıktıkça neden olunan zararın dört katına ulaştığını söyledi.

Jarraud, 2013 yılının, 1850 yılından beri kaydedilmiş en sıcak yedinci yıl olduğunu da belirtti.

 

 

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 852 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.