1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Dolar 2,90 üzerinde kaldı
Dolar 2,90 üzerinde kaldı

Dolar 2,90 üzerinde kaldı

Küresel gelişmelere bağlı risk iştahında azalma ile dolar/TL 2.90 seviyesinin üzerinde seyrini sürdürürken piyasalar başta ABD ve Japonya olmak üzere merkez bankalarının toplantılarını bekliyor.

A+A-

Yurtiçi veri gündeminin nispeten zayıf olduğu bu günlerde küresel gelişmeler kur ve faiz üzerinde belirleyici olmaya devam ediyor. 

Dün gün içinde geniş bir bantta dalgalandıktan sonra akşam saatlerinde 2.9150 civarında işlem gören dolar/TL bu sabah güne 2.9211/2.9222 seviyesinde başladı.

Dün akşam 3.10 civarındaki sepet bazında TL aynı saatte 3.1088/3.1108, 3.2880 civarındaki euro/TL ise 3.2965/3.2987 seviyesinde işlem görüyor.

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "ABD ve Japonya merkez bankalarının faiz kararları ve açıklamaları sonrası haftaya TCMB'nin toplantısı ile İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden çıkışına ilişkin referandum gerçekleşecek. Tüm bunlar küresel risk iştahını baskılıyor gelişmekte olan para birimlerine satış getiriyor. Dün de gördüğümüz dalgalı seyrin devamı olası" dedi.

Asya borsaları bu ay İngiltere'de yapılacak referandum sonrası ülkenin Avrupa Birliği'nden ayrılma ihtimalinin gittikçe arttığı endişeleri ve yatırımcıların bugün başlayacak olan iki günlük Fed toplantısı öncesinde temkinli davranmalarıyla geriledi.

Ekonomistler, İngiltere'nin AB'den ayrılmasının (Brexit) Avrupa'da yeni bir resesyon yaratacağını düşünürken, sterlin ve euro bu endişelerden dolayı son seanslarda değer kaybetti. 

Fed'in bugün başlayan ve yarın sonlanacak toplantısının yarattığı belirsizlik de piyasalar üzerinde etkili olurken, beklentiler oldukça zayıf açıklanan Mayıs ayı istihdam verisi sonrası ABD Merkez Bankası'nın faizlerde bu ay değişikliğe gitmeyeceği yönünde.

İngiliz Sterlini dokuz gün sonra gerçekleştirilecek AB referandumu sonrasında ülkenin birlikten ayrılabileceği ihtimalinden dolayı dolar karşısında iki ayın en düşük seviyesine gerilemesinin ardından bu zayıf seviyelerde seyrine devam ederken, güvenli liman olarak değerlendirilen yen ise yükselişte.

ViraHaber.com

Bu haber toplam 2320 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.