1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Dolar Merkez kararlarını bekliyor
Dolar Merkez kararlarını bekliyor

Dolar Merkez kararlarını bekliyor

Piyasalar bu hafta yarın açıklanacak olan ABD ve Japonya ile Perşembe günü açıklanacak olan Türkiye merkez bankalarının faiz kararlarına odaklanırken, kararlar öncesi genel olarak temkinli ve yatay bir seyir izleniyor.

A+A-

Bu sabah güne 2.9770 civarında başlayan anlamlı bir değişim göstermeyerek Dün saat 1641'de 2.9777/2.9783 seviyesinde olan dolar/TL bu sabah saat 0844'te 2.9764/2.9777 seviyesindeydi.

Dün aynı saatte 3.1534/3.1543 seviyesinde olan sepet bazında TL bu sabah3.1513/3.1522, 3.3290/3.3303 seviyesindeki euro/TL ise 3.3261/3.3285 seviyesinde bulunuyor.

Bankacılar dolar/TL'de yurtdışı piyasalardaki hareketlerin izlendiğini ancak Suriye'deki gelişmeler ile henüz sona ermeyen Moody's kredi notu gözden geçirme değerlendirmesinin de temkinli bir duruş sergilenmesine neden olduğunu belirtiyor.

Başlıca döviz kurları yarın sonuçlanacak ABD ve Japonya merkez bankaları toplantıları öncesinde yatay seyre geçerken, piyasalarda BOJ'un parasal gevşeme programında temel değişikliklere gideceği spekülasyonları yapılıyor.

Yarın sonuçlanacak toplantıda uyguladığı politikaları "kapsamlı" gözden geçirmeye alacağını daha önce açıklayan BOJ'un negatif faizlere odaklanması bekleniyor. Kaynaklar aşırı gevşek para politikası kapsamında Ocak ayında sıfırın altına indirilen faizlerin daha da düşürülmesinin değerlendirilebileceğini belirtiyorlar.

Piyasalar FED'i bekliyor

Öte yandan küresel piyasalar Fed'in para politikasını gevşeteceği ya da sıkılaştıracağı şeklinde değişen yatırımcı beklentilerine bağlı son haftalarda zıt yönlerde hareket ediyor.

Yarınki faiz kararıyla ilgili ortak beklenti Fed'in faizlerde değişikliğe gitmeyeceği şeklinde. Ancak yatırımcılar bundan sonraki faiz artışının zamanlaması konusundaki ipuçlarını, açıklanan karar sonrası Fed Başkan Janet Yellen'in düzenleyeceği basın toplantısında arıyor olacaklar.

Türkiye'nin Suriye'deki askeri operasyonunun nasıl şekilleneceği, operasyonun İslam Devleti (İD) örgütünün en önemli merkezlerinden biri olan Rakka'ya uzaması ihtimali ve Rakka ile Türkiye arasında Suriyeli Kürt milislerin bulunması piyasalarda bir endişe söz konusu.

Türkiye 24 Ağustos'ta Suriye sınırını İD'den arındırmak ve YPG'nin ilerlemesine mani olmak için Cerablus'a operasyon başlatmış, TSK desteğiyle Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) Türkiye sınırını İD'den arındırmıştı. Operasyonlar halen devam ederken TSK bu süreçte büyük kayıplar vermedi.

Tahvil faizlerinde son durum

Diğer taraftan tahvil bono piyasasında beklentilerin altındaki Ağustos ayı enflasyon verilerinin olumlu etkileri söz konusu. Enflasyondaki düşüşün TCMB'nin faiz indirimlerinde elini kuvvetlendireceği beklentisi özellikle kısa vadeli tahvil getirilerinde daha belirgin bir düşüşe neden oluyor.

Tahvil bono piyasasında 11 Şubat 2026 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilde bileşik faiz dün spot kapanışta ortalama yüzde 9.77, valörde son işlemde yüzde 9.82 oldu.

Gösterge 17 Şubat 2021 itfalı 5 yıllık tahvilde ise bileşik faiz dün valörde son işlemde yüzde 9.50 seviyesindeydi.

Piyasalarda günün gündemi

Yurtiçinde bugün Hazine 20 Eylül 2017 itfalı kuponsuz tahvili ilk kez ihraç edecek, saat 14.30'da TCMB beklenti anketi, saat 17.30'da ise merkezi yönetim borç stoku açıklanacak. Yurtdışında ise saat 1530'da ABD yeni konut inşaatları ve inşaat ruhsatları verileri açıklanacak.

İki yıllık gösterge olan 11 Temmuz 2018 itfalı tahvilde ise bileşik faiz dün spot kapanışta ortalama yüzde 8.88 seviyesindeydi.

ViraHaber.com

Bu haber toplam 1794 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.