1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Dolar tarihi zirvesinden yönünü aşağı çevirdi
Dolar tarihi zirvesinden yönünü aşağı çevirdi

Dolar tarihi zirvesinden yönünü aşağı çevirdi

Doları 14 yılın zirvesine taşıyan değer kazancı trendinin dün itibarıyla yerini kâr satışlarına bırakmasıyla dolar/TL 3.60'lı tarihi zirvesinden yönünü aşağı çevirerek 3.56'lı seviyelerin altına geriledi.

A+A-

Küresel piyasalarda dolar, yatırımcıların Trump'ın başkan seçilmesinden sonra başlayan iki aylık hızlı yükselişin ardından kâr satışlarına geçmeleriyle beraber 14 yılın zirvesini gördüğü yükselişine son vererek gerilemeye devam etti.

Doların diğer altı önemli para birimi karşısındaki hareketlerini izleyen dolar endeksi 14 yılın zirvesi olan 103.82'den gerilemeye devam ederek 102.23 oldu.

Bankacılar iç piyasalarda bugün önemli bir veri olmadığını belirtirken, dış piyasalarda ise cuma günü açıklanacak ABD tarımdışı istihdam verileri öncesi bugün işsizlik maaşı başvurularının yakından takip edileceğini belirttiler.

Trump'ın mali teşvikleri ekonominin büyümesine katkı sağlayacak mı?

ABD'de Fed'in aralık ayı toplantı tutanakları, neredeyse tüm Fed politika yapıcılarının, başkanlığa seçilen Donald Trump'ın mali teşviklerinden dolayı ekonominin daha hızlı büyüyebileceği konusunda görüş birliği gösteriyor. Tutanaklara göre politika yapıcıların birçoğu daha hızlı faiz artışı olabileceğini öngörüyor.

Bankacılar tutanakların dolardaki küresel değer kazancını trendini kuvvetlenmesini sağlayacak yeni bir bilgi içermemesi nedeniyle kâr satışlarının görüldüğünü belirtirken, kâr satışları dolar/TL'yi tarihi zirvelerden bir miktar da olsa uzaklaştıran en önemli etken oldu.

Haftaya beklentilerin üzerinde enflasyon verilerinin de etkisiyle tarihi zirve olan 3.6040'ı test ederek başlayan dolar/TL dün akşam saatleri itibarıyla 3.58'li seviyelere geriledikten sonra düşüşünü sürdürerek bu sabah saat 09.28'de 3.5622 seviyesinde.

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Fed tutanaklarından trend değişikliği yaratabilecek bir gelişme göremiyoruz. Bunun da etkisiyle dolarda sert kayıplar yaşandı. TL'ye de bu trend benzer şekilde yansıdı. Trump'ın başkanlık koltuğuna oturacağı 20 Ocak'ın yaklaşmasıyla birlikte bu hareketliliği daha çok göreceğiz diye düşünüyorum" dedi.

Kaynak: Reuters

Bu haber toplam 3207 defa okunmuştur
Etiketler : , , , , , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.