1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Dünyada bir ilk, 'Yenilenebilir enerjide su altı balonları'
Dünyada bir ilk, 'Yenilenebilir enerjide su altı balonları'

Dünyada bir ilk, 'Yenilenebilir enerjide su altı balonları'

Yenilenebilir enerjide, bir yandan mevcut kaynakları daha verimli kullanmanın yolları aranırken, bir yandan da alternatif kaynak arayışları sürüyor. Kanadalı bir şirket bu kapsamda 'Su altı balonları' projesinin testlerine başladı.

A+A-

İklim zirvesi sonrası daha da önem kazanan yenilenebilir enerjide, bir yandan mevcut kaynakları daha verimli kullanmanın yolları aranırken, bir yandan da alternatif kaynak arayışları sürüyor. Kanada’da Hydrostor adlı şirket 18 Kasım’dan beri geliştirdiği yeni projesi Su altı balonları'nı test ediyor: .

İlk tesis Toronto yakınlarındaki Ontario gölünde, altı balonun suyun 55 metre altında bir boru hattıyla elektrik şebekesine bağlanmasıyla kuruldu. Havanın türbinleri döndürerek elektrik üretmesi sağlanıyor. Tesiste pik üretim 660 kW olarak belirtiliyor. Şirket, bu çözümün yaşam sürecinin mevcut en iyi bataryalardan iki kat fazla olduğunu ve çok daha ucuza mâl olduğunu belirtiyor.

Şirket CEO’su Curtis VanWalleghem, “ Basınçlı hava yaklaşık 40 yıldır var. Yaygın kullanılmamasının sebebi havanın depolanma sorunuydu” diyor. Ardından da kendilerinin hidrostatik su basıncı kullanarak bu sistemi kurduklarını belirtiyor. Su altında yaklaşık 10m x 40 m’lik bir alan kaplayan balonlar için, 10 yıllık garanti verilse de balonlarda çok az hasar olması sebebiyle bu garantinin 20 yıla çekilmesi de düşünülüyor.

Kullanılan malzeme, batık gemileri okyanus dibinden çıkarırken kullanılan cihazlardaki malzemeyle aynı. “ Sıkıştırılan hava ” sistemin kalbini oluşturuyor. Fazla enerji Hydrostor teknolojisiyle sıkıştırılmış havaya çeviriliyor. İşlem sırasında ortaya çıkan ısı da ısı değiştiriciler aracılığıyla depolanıyor.

İhtiyaç duyulduğunda göldeki doğal basınç havayı araziye pompalamak için kullanılıyor. Bu süreç içinde türbinden geçen hava elektrik oluşturuyor. Ontario gölündeki sistem 330 evi elektriklendirme kapasitesine sahip ve bunun kolayca arttırılabileceği de ifade ediliyor.

Hydrostor dünyanın birkaç yerinde daha bu pilot projeyi geliştiriyor; 2016 sonu – 2017 başı bir başka tesise daha başlanacak. Vsaid VanWalleghem, “G20’de 2050 yılına kadar fosil yakıtlardan kurtulmak üzerine durulduğunun” altını çiziyor ve “yeşil enerjiye katkıda bulunmak için bu teknolojinin ticarileşmesine çalıştıklarını” belirtiyor.

Okyanuslar için tasarlanan bu proje, henüz pilot aşamasında olsa da yenilenebilir enerjinin çeşitliliği açısından umut vadeden bir çalışma.

ViraHaber.com

Bu haber toplam 1417 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.