1. HABERLER

  2. BİLGİSEL

  3. Dünyanın en dayanıklı canlısı!
Dünyanın en dayanıklı canlısı!

Dünyanın en dayanıklı canlısı!

Tardigrad, daha yaygın olarak bilinen adıyla su ayısı, dünyadaki en dayanıklı canlılar arasında bulunuyor. Görünüşü bir tırtılı andıran su ayıları genelde suda ya da yosunların üzerinde yaşıyor.

A+A-

Tardigrad, daha yaygın olarak bilinen adıyla su ayısı, dünyadaki en dayanıklı canlılar arasında bulunuyor. Son olarak Japonya'da yeni cinsleri keşfedilen su ayıları sadece 300 ila 700 mikrometre boyunda. Vücudu tırtıla benzeyen ama sekiz bacağı bulunan su ayılarının O harfi şeklinde ağızları var. Genelde suda ya da yosunların üzerinde yaşayan su ayılarının temel besin kaynağı ise kendilerinden de küçük olan ve rotifer olarak adlandırılan mikro organizmalar.

UZAYDA DAHİ HAYATTA KALABİLİRLER

Su ayıları yaklaşık 520 milyon ile 100 milyon yıldır yaşadığı düşünülüyor. Bilim insanları, 150 derece sıcaklığa ve -300 derece soğu dayanabilen su ayılarının uzayda dahi hayatta kalabileceğini söylüyor.

DİNOZORLARDAN ÖNCE VARDILAR

Almanya'nın Stuttgart Üniversitesi'nden mikrobiyolog Ralph Schill, "Dinozorların ortaya çıkışına ve yok oluşuna tanıklık etmiş bir canlı türünden bahsediyoruz" diyor.

SUSUZ KALSALAR BİLE YAŞAYABİLİYORLAR

2007 yılında Avrupa uzay araştırmaları ajansı, bir dizi mikro canlıyı alçak yörüngeye gönderip takibe almıştı. Susuz kalsalar da günlerce yaşamaya devam eden su ayıları atmosferin dışında 12 gün boyunca hayatta kalabilmişlerdi.

RADYASYONA DAYANIKLILAR

Su ayısının bir diğer özelliği ise radyasyona karşı dayanıklılığı. Çok sayıda canlıyı kısa süre içerisinde öldürebilecek olan yüksek dozda radyasyona dayanabilecek su ayılarının dünya üzerindeki yaşamı neredeyse tamamen sonlandırabilecek büyüklükteki kozmik felaketlerden dahi sağ çıkabileceği ifade ediliyor.

ÖLÜMSÜZLER

Scientific Reports bilimsel araştırmalar dergisinde yayınlanan makalede, su ayılarının gama ışını patlaması, büyük bir asteroid çarpması ve yıldız patlamalarına dayanabileceği ifade ediliyor.

Araştırmaya öncülük eden Oxford Üniversitesi'nden David Sloan, su ayılarının 5.000 ile 6.000 Gy radyasyona maruz kalıp yaşayabildiğini söylüyor ve "Bir insan 5 Gy radyasyona maruz kalıp yaşayabilirse kendisini şanslı sayar" diyor.

su_ayisi.jpg

su_ayisi1.jpg

Vira Haber

Bu haber toplam 10057 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.