1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Dünyanın ilk yüzen nükleer santrali yola çıktı
Dünyanın ilk yüzen nükleer santrali yola çıktı

Dünyanın ilk yüzen nükleer santrali yola çıktı

Rusya'nın ilk yüzen nükleer santrali 'Akademik Lomonosov', St. Petersburg'dan Murmansk kentine olan ilk yolculuğuna çıktı.

A+A-

Cumartesi günü St. Petersburg kentinden Murmansk'a olan ilk yolculuğuna çıkan Rusya'nın ilk yüzen nükleer santrali 'Akademik Lomonosov', nükleer yakıt dolumu yapıldıktan sonra Rusya'nın Uzak Doğu bölgesine çekilecek. Deniz aracı, 2019 yılında Arktik'teki Çukotka açıklarında göreve başlayacak.

GREENPEACE "NÜKLEER TITANIC" DİYOR

'Akademik Lomonosov'un ilk yolculuğuna geniş yer ayıran basın, daha çok verebileceği zararlara odaklanıldı. Greenpeace gibi çevre kuruluşlarından çevreciler aracı ‘Nükleer Titanic' ve ‘Yüzen Çernobil' gibi isimlerle andı.

Greenpeace nükleer uzmanı Jan Haverkamp, ''Halihazırda hassas olan ve iklim değişikliği nedeniyle yoğun baskı altındaki çevre için Arktik Okyanusu'nda gezen nükleer reaktörler kesinlikle tehdit oluşturacak'' eleştirisini getirdi.

Gezen nükleer santral projesi yıllardır mühendislerin aklını meşgul ediyordu. 144 metre uzunluğundaki ve 30 metre genişliğindeki 'Akademik Lomonosov' dünyanın ilk yüzen nükleer santrali.

İlk olma özelliğine karşın basında yansıtıldığı gibi tehlike arz etmediğini savunanlar da var. Nitekim daha önce ABD dahil birçok ülkenin nükleer güçlü denizaltıları ve başka araçları mavi sulara açılmıştı.

Aracın geliştiricisi olan Rusya Devlet Nükleer Enerji Kurumu (Rosatom), araç inşa edilirken olası tüm zararların göz önünde bulundurulduğunu duyurdu.

"DOĞAL AFETLER KARŞISINDA YENİLMEZ"

Rosatom'un açıklamasında şöyle denildi:

''Araç olası tüm tehlikeleri aşacak güvenlik hudutları çerçevesinde tasarlanmıştır. Bu özelliği, araçtaki nükleer reaktörleri tsunami ve diğer doğal afetlere karşı yenilmez kılıyor. Ayrıca araçtaki tüm nükleer işlemlerde Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun kuralları karşılanıyor. Araç çevreye hiçbir tehlike teşkil etmiyor.''

RUS BİLİM İNSANI LOMONOSOV'UN ANISINA

İkili KLT-40S reaktörüne sahip araçta 70 megawatt elektrik üretilebiliyor. Ünlü Rus bilim insani Mihail Lomonosov’un ismini taşıyan aracın görevi uzak endüstri bölgelerine, açık denizdeki gaz ve petrol platformlarına elektrik sağlamak.

Araçtaki her bir ünite 100 bin kişilik bir kentin ihtiyacını sağlayacak düzeyde ısı ve enerji üretebiliyor.

Vira Haber

Bu haber toplam 8255 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.