1. HABERLER

  2. ENERJİ

  3. Dünyanın ilk yüzer nükleer santrali teste hazırlanıyor
Dünyanın ilk yüzer nükleer santrali teste hazırlanıyor

Dünyanın ilk yüzer nükleer santrali teste hazırlanıyor

Rusya, ilk küresel yüzer nükleer santralinin (FNPP) nükleer yakıt yüklemesi ve bazı testlerine Haziran ayında başlayacak.

A+A-

Rusya’nın uzak doğu özerk bölgesi Chukotka yetkilileri, dünyanın ilk yüzer nükleer santrali olan "Akademik Lomonosov”un 2018 Haziran ayında Rusya'nın uzak kuzeybatı liman kenti Murmansk'a nükleer yakıt yüklemesi ve bir dizi test için gönderileceğini duyurdular. Chukotka yetkilileri, santralin Haziran 2019'da Rusya'nın en kuzeydeki Pevek kasabasına elektrik sağlayacağını da kaydettiler.

Santral, emekli olmaya hazırlanan ve izole edilmiş Chaun-Bilibinskaya şebekesine yüzde 80 oranında elektrik sağlayan Bilibinskaya Nükleer Enerji Santrali’nin yerini alacak.

2019 yılına kadar faaliyete geçecek ve kırk yıllık bir ekonomik ömrü olacak olan santral, ısı ve elektrik üretimi yanında ayrıca deniz suyunun tuzdan arındırılması için de kullanılabilecek. Santralin normal çalışma koşullarında 70 megawatt elektrik ve 50 gigacalories ısı üretecek iki reaktörü var. Bu da yaklaşık 100 bin nüfusa sahip bir şehrin elektrik ihtiyacını karşılayabilecek.

Rus Yapı Standartları Gözlem Kurumu Glavgosexpertiza, bu ayın başlarında ilk küresel yüzer nükleer santral (FNPP) projesinin inşasına izin verdiğini açıklamıştı. Yüzen nükleer santrali çalıştırma süresi 40 yıl olarak belirlendi.

Rosatom'un yüzen nükleer santrallerin inşaatından sorumlu departmanın Başkanı Sergey Zavyalov, yeni santralin sadece elektrik ve ısı üretiminde değil, deniz suyunun tuzdan arındırılması için de kullanılabileceğine işaret etti. Bu özelliğinin, potansiyel alıcı piyasasını genişleteceği kaydedildi.

Vira Haber

Bu haber toplam 5450 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.