1. HABERLER

  2. ENERJİ

  3. EastMed için imzalar 2019’da atılacak
EastMed için imzalar 2019’da atılacak

EastMed için imzalar 2019’da atılacak

Güney Kıbrıs, Yunanistan ve İsrail liderleri, doğalgaz hattı EastMed ile ilgili hükümetler arası anlaşmayı imzalamaya hazır olduklarını dile getirdi. Amerika Birleşik Devletleri de İsrail'deki elçiliği aracılığıyla bu projeye destek ifade etti.

A+A-

EastMed'le ilgili anlaşmanın 2019 içinde imzalanması beklenirken projeye ABD'den de destek geldi.  Beersheba’daki Üçlü Toplantıdan sonra konuşan Nikos Anastasiades, bu kararı üçlü işbirliğinin en önemli ve özlü başarısı olarak niteledi ve “anlaşmaya vardık. Avrupa Konseyi’nin de onayını aldıktan sonra ilgili imzalar atılacak” dedi.

Anastasiadis, Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras ve İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ile birlikte elektrik enerjisi nakli için EuroAsia Interconnector denizaltı kablo döşeme projesinin tanıtımı için gerekli siyasi iradeye sahip olduklarını söyledi.

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu da EastMed’i “refah boru hattı” olarak niteleyerek “bir anlaşma imzalamak için hazırız” dedi ve bunun 2019’da Yunanistan’da yapılacağını duyurdu.

Netanyahu, boru hattının Avrupa’nın güvenliği ile Kıbrıs, Yunanistan ve İsrail ekonomisi için önemli bir çalışma olduğunu, üç ülke arasındaki üçlü işbirliğinin güçlendirilmesi yönünde önemli bir adım oluşturduğunu vurguladı.

Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras ise EastMed projesinin özel bir jeostratejik önem ve değere sahip olduğunu, amacının Güney-Doğu Akdeniz’in enerji kaynaklarının Avrupa’ya akış ve transferinin güvence altına alınması olduğunu vurguladı.

Geniş açıdan üçlü işbirliğine de değinen Tsipras, amacın gelecekte bölgede enerji kaynaklarına sahip olan başka ülkelerin de bu işbirliğine katılımları olduğunu dile getirerek “kimseyi bunu dışında bırakmadıklarına” vurgu yaptı.

Açıklamalarda bulunan ABD’nin İsrail Büyükelçisi David Friedman, EastMed’in Orta Doğu ve Avrupa’nın istikrarı ve refahı için büyük öneme sahip bir proje olduğunu söyledi ve “ABD, tüm bölgede enerji kaynaklarının şekillendirilmesine ve Avrupa’da enerji güvenliğine yardımcı olan bu projeyi de tamamen destekliyor” diye konuştu.

Friedman aynı zamanda, ABD’nin Kıbrıs, Yunanistan ve İsrail arasındaki üçlü işbirliğini desteklediğini ve bunu Doğu Akdeniz’de bir istikrar çıpası oluşturduğunu söyledi.

Üç lider, Güney Kıbrıs, Yunanistan ve İsrail arasındaki bir sonraki üçlü zirvenin Girit’te gerçekleştirileceğini duyurdular.

Vira Haber

Bu haber toplam 8161 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.