1. HABERLER

  2. 'Envanteri olmayan sektör silahsız orduya benzer'
'Envanteri olmayan sektör silahsız orduya benzer'

'Envanteri olmayan sektör silahsız orduya benzer'

“Tersanelerin Güncel Durumunun Belirlenmesi” hakkında hazırlanan güncel çalışmanın hayata geçmesine yönetim kurulu ile birlikte ön ayak olan GİSBİR Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kıran bu çalışmanın neden önemli olduğunu özetledi.

A+A-

Bu çalışmada en önemli noktalar sizce neler?

Biz senelerdir sektörün sağlıklı bir envanterinin olmadığını söylüyorduk. Açıkçası bu yaptığımız çalışma ile gördük ki bakanlığın elindeki veriler ile bu çalışma sonucunda ortaya çıkan veriler farklı. Bu çalışma gerçekten çok emek harcanarak yapıldı. Tersaneler teker teker ziyaret edildi, veriler alındı, bunlar rapor haline getirildi. Ortaya bir resim koymaya çalıştık. Envanteri olmayan sektör silahsız orduya benzer derler.

Biz de böyleydik. Şimdi ortaya rakamsal boyutta bir büyüklük çıktı.

Şimdi bir envanterimiz var, tabii daha yapılacak çalışmalar da var. Gerçek rakamlar ortaya çıkarsa, Maliye ve Ekonomi yönetimi de bizim önemimizi daha iyi anlayacak ve birçok konuda bize destek olacaklardır.

Bu noktada rakamsal büyüklük olarak neredeyiz?

Bu çalışmadan çıkan istihdam ve katma değer rakamları sektörümüzün ne kadar stratejik bir sektör olduğunu ortaya koyuyor. Biz ağır sanayi koluyuz ve bu sektör istihdam yoğun bir sektör.

Bu çalışma sonunda gördük ki; çalışmanın kapsadığı 2013 Ağustos-2014 Ağustos dönemi içinde oluşan gemi inşa sanayi ihracat toplamı tamir-bakım hariç 1.252.677.000 USD olarak gerçekleşmiş. Bu rakam aktif tesislerin metrekaresi göz önünde bulundurulduğunda, metrekare başına yıllık 317 USD ihracat geliri elde edildiğini ortaya koyuyor. Bu başka hiçbir sektörde olan bir rakam değil.

Sizce rapora göre en öncelikli hangi sorun çözülmeli?

Tersanelerin Milli Emlak ve Revizyon İmar Planı sorunlarının kısa vadede çözülmesi ve yabancı yatırımın önünün açılmasının sağlanması en öncelikli konulardır.

Bu kapsamlı raporu yayınlamamız için izin verdiğinizden dolayı Deniz Ticareti Dergisi olarak teşekkür ediyoruz. Son olarak sektöre nasıl bir mesaj vermek istersiniz?

Gemi inşa sanayimizin geleceğinin, yeni inşada da offshore marketine girmek ve niş işlerdeki payımızı arttırmak olduğuna inanıyoruz. Offshore konusunda referans bir projeye sahip olmamız gerektiğini biliyoruz. Bu konuda TPAO’nun öncülük etmesi önemlidir.Ayrıca, SSM’in yeni ihaleleri ve bu projelerin ihracatını artırmak sektörümüzün önünü açacaktır.

ViraHaber.com

Bu haber toplam 1493 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.