1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Faiz seviyesi kabinede tartışma başlattı
Faiz seviyesi kabinede tartışma başlattı

Faiz seviyesi kabinede tartışma başlattı

6 ayda yaklaşık 50 dolar düşen petrol fiyatlarının ardından enflasyonda beklenen düşüş faiz indirim tartışmalarını gündeme getirdi. Merkez Bankası'nın ölçülü faiz indirimi yapacağını dile getirilirken Ankara'da faiz tartışması yeniden alevlendi.

A+A-

Geçtiğimiz hafta cuma günü Cumhurbaşkanı Erdoğan faiz konusunda bu senenin ilk sert çıkışını Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda gerçekleştirdi. Erdoğan, yüzde 5 seviyesine inmesi gereken faiz için merkez bankası’na seslendi ve “Neyi bekliyorsun” diye sordu. Erdoğan  Türkiye Genç İşadamları Konfederasyonu yönetimini kabulünde yüksek faizin yatırımın önündeki en büyük engel olduğunu söylerken "Merkez bağımsızsa ben de bağımsızım. Dünyada herkes inerken, bizim Merkez Bankası sağ olsun hala olduğu yerde duruyor. İnmiyor, düşürmüyor, yahu neyi bekliyorsun sen? Ey Merkez Bankası daha neyi bekliyorsun?" diye konuştu. Erdoğan gerekirse Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'yı işaret ederek "kendileriyle konuşacağım" ifadelerinde bulundu.

“HAKEM DEĞİŞİR”

Erdoğan'ın çıkışının ardından kabineden de eleştiri okları sivriltilmeye başlandı. Viyana'da gazetecilere konuşan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci “Merkez Bankası’nın faizleri indirmesi gerekiyor” diyen Zeybekci, “Eğer, ‘Ben aslında faiz indirecektim ama üstüme çok geliniyor. Aha da indirmiyorum’ gibi bir tutum varsa, o zaman ‘hakem’ değişir” diyerek sert eleştiri getirdi.

Takvimler 20 Ocak Salı'yı gösterdiğinde ise piyasaların beklentisi bu açıklamalar gölgesinde 0.5-1 puan aralığında faiz indirimi yapılacağı yönündeydi. Piyasa beklentisi alt sınırdan gerçekleşti ve 1 haftalık repo faizi 0.5 puan düşürülerek yüzde 8,25'ten yüzde 7,75'e düşürüldü. Piyasa uzmanları bu indirimi 'ölçülü' olarak tanımlarken Merkez Bankası'nın faiz koridorunda değişiklik yapmamasını "önce enflasyonda düşüşü görmek istiyor" diye yorumladı. Ancak bu indirim hamlesi Ak Parti kurmaylarının eleştirisinden kurtulamadı. Ak Parti MKYK Üyesi Bülent Gedikli ilk tepkiyi verirken "Artık bu işin tadı kaçtı" diye konuştu. Ardından Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci indirimin yeterli olmadığını belirtti.

"KORKMAYAN BİRİ O KOLTUĞA OTURUR"

Dün akşam TRT Haber'e konuşan Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yiğit Bulut ise Merkez Bankası'ndan en az 1 puanlık indirim beklediğini belirtirken "bu ülkenin bir kurumu bağımsızlık arkasına sığınarak halkın kaynaklarının 5 bin gerçek ve tüzel kişinin cebine transfer olmasına seyirci kalamaz. 'Ben bunu yapamıyorum, korkuyorum' o zaman kalkarsın, korkmayan biri oturur" diyerek tepkisini dile getirdi.

“CANIMI YAKAN KONULARDAN BİRİ"

Faiz kararının ardından 'faiz savaşlarında' son açıklama yine Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan geldi. 0.5 puanlık indirimi asla yeterli bulmadıklarını dile getiren Erdoğan "Merkez bankası verilen mesajlardan nasibini almış değil. Bu indirimin yeterli olamayacağını söylerken olaya politika faizi açısından bakamamak lazım. Vatandaşı aldatmanın anlamı yok. Bu faizle yatırım yapmak mümkün değil. Merkez bankası yaptıklarıyla eleştirilemez değildir, yanlış adımlar attıkça bu eleştirileri de alacaktır. Bu konuda cumhurbaşkanı olarak bu hassasiyeti sürdüreceğim.  Canımı yakan konulardan biri de bu yüksek faiz uygulamasıdır" dedi.

BİR SONRAKİ ADIMDA NE OLACAK?

Erdoğan'ın faizle ilgili görüşlerini Başbakan ve ilgili bakanlarla paylaşacağını açıklaması ise faiz tartışmasının daha da alevleneceğine işaret ediyor. Buna karşılık Merkez Bankası ve Başkan Erdem Başçı’dan henüz açıklama gelmemiş olması dikkat çekici. Bundan sonra hükümetin nasıl adım atacağı ise merak konusu olacak. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ve Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yiğit Bulut'un Merkez Bankası başkanının değişebileceğine işaret eden sözleri ise yasa değişikliği gerektiriyor. Mevcut Merkez Bankası’nın yasasına göre Başkan görevden alınamıyor ancak bunun için yasa değişmesi gerekiyor.

BEKLENTİ “ÖLÇÜLÜ İNDİRİM”

Öte yandan piyasa uzmanları Merkez Bankası'nın son faiz kararının önümüzdeki aylarda  benzer indirimlere devam edecek kapı açtığına vurgu yapıyor. Uzmanlar 0.5 ve 1 puan arası indirim beklentilerinin Fed'den sürpriz bir hamle gelmediği sürece Şubat ve Mart ayında devam edeceğini belirtiyor. Bu indirimlerin hükümet kanadında yeterli görülüp görülmeyeceğini ise zaman gösterecek.

 

 

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 1444 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.