1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Fed'in faiz kararı piyasalara nasıl yansıdı?
Fed'in faiz kararı piyasalara nasıl yansıdı?

Fed'in faiz kararı piyasalara nasıl yansıdı?

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) beklentiler doğrultusunda faiz artırımına gitmesinin ardından küresel piyasalar pozitif bir seyir izliyor.

A+A-

İstanbul / AA

Fed'in gösterge faizini yüzde 0-0,25 aralığından 0,25-0,50 aralığına yükseltmesinin ardından pay piyasalarında yüzde 1'i aşan artışlar görülürken, dolar endeksi 97,70 seviyelerinden 99 sınırına çıktı. Yaklaşık bir yıldır piyasaların odak noktasındaki Fed'in faiz artırımı ve karar metnindeki ifadeler genellikle beklentiler doğrultusunda açıklandı.

"Kademeli bir artış hızı izleyeceğiz"

Fed Başkanı Janet Yellen, 2006 yılından bu yana ilk kez faiz artışına gidilmesinin ardından açıklamalarda bulundu. İlk artıştan sonra kademeli bir yol izleneceğini belirten Yellen, "Gelecek politika kararlarımızı ekonominin gelişimine göre ayarlayacağız ve kademeli bir artış hızı izleyeceğiz" dedi. Yellen, alınan kararın, faiz oranlarının 7 yıl boyunca sıfıra yakın tutulduğu olağanüstü bir dönemi sonlandırdığını vurgulayarak, "Faiz artışı, iş gücünün eski haline getirilmesi, gelirlerin yükseltilmesi ve milyonlarca Amerikalının yaşadığı ekonomik zorlukların azaltılması yönünde kaydedilen ilerlemeyi tasdik ediyor" diye konuştu.

Yellen, bu kararla başlayan normalleşme sürecinde kademeli bir yol izleneceğine dikkati çekerek, gelecek politika kararlarının ekonominin tam istihdam ve yüzde 2 enflasyon hedefine yönelik gelişmesine bağlı olacağının altını çizdi.

Piyasalardaki ilk tepki pozitif oldu

Kararın ardından pay piyasalarının ilk tepkisi pozitif olurken, dolar gelişen ülke para birimlerine karşı değer kaybetti, gelişmiş ülke para birimleri karşısında ise yükseldi. Avro/dolar paritesi 1,10'un üzerinden 1,0832'ye gerilerken, dolar/yen paritesi 121,39'dan 122,64'e çıktı. Dolar/TL ise Yellen'ın açıklamalarının ardından 2,9198'e kadar geriledikten sonrasında 2,9350 seviyelerinde dengelendi.

Faiz artırımının hemen ardından Dow Jones endeksi yüzde 1,28, S&P 500 endeksi yüzde 1,45 ve Nasdaq endeksi yüzde 1,52 değer kazandı. Bugün Japonya'da Nikkei 225 endeksi günü yüzde 1,59 artışla tamamlarken, Çin'de Şanghay bileşik endeksi kapanışa yakın yüzde 1,40 değer kazandı.

Yurtiçinde, dün piyasalarda genellikle sakin bir görünümün hakim olması ve önceki günkü pozitif eğilimin korunması dikkati çekti. Dün 2 yıl vadeli gösterge tahvilin bileşik faizi yüzde 10,92'ye geriledi. BIST 100 endeksi yüzde 0,94 artışla 72.832 puandan kapandı. Analistler, Fed kararının beklentiler doğrultusunda gelmesinin ardından genel pozitif hava ve düşüş eğilimindeki döviz kurlarının desteği ile pay piyasalarının güne alıcılı başlayacağını öngörüyor. BIST 100 endeksinin 72.500 puanın üzerinde kaldığı sürece 75.000 ve 75.500 seviyelerinin gündeme gelebileceğini dile getiren analistler, bundan sonraki dönemde veri odaklı seyrin süreceğini kaydediyor.

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:

11.00 Almanya, aralık ayı Ifo endeksleri
11.30 İngiltere, kasım ayı perakende satışlar
14.30 Türkiye, TCMB haftalık para ve banka istatistikleri
15.30 ABD, haftalık işsizlik başvuruları
15.30 ABD, 3. çeyrek cari işlemler dengesi
15.30 ABD, aralık ayı Philadelphia Fed imalat sanayi endeksi

ViraHaber.com

Bu haber toplam 1781 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.