1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Filipinler, Çin'in ablukasının ardından tartışmalı resife 2 tedarik gemisi gönderdi
Filipinler, Çin'in ablukasının ardından tartışmalı resife 2 tedarik gemisi gönderdi

Filipinler, Çin'in ablukasının ardından tartışmalı resife 2 tedarik gemisi gönderdi

Filipinler’in, geçen hafta Çin ile yaşanan gerilimin ardından tartışmalı resifi koruyan denizcilere gıda ulaştırmak için bölgeye iki tedarik gemisi gönderdiği bildirildi.

A+A-

Filipinler Ordusu, Çin sahil güvenlik gemilerinin, geçen hafta Güney Çin Denizi’ndeki tartışmalı resifteki teknelere tazyikli su kullanarak müdahale etmesi nedeniyle yaşanan gerilimin ardından resifi koruyan denizcilere yiyecek sağlamak için iki sivil tedarik gemisini bölgeye sevk etti.

Filipinler Savunma Bakanı Delfin Lorenzana, yaptığı açıklamada, batı Palawan bölgesinden ayrılan donanma personelini taşıyan iki geminin, ikinci Thomas resifinde konuşlanmış deniz piyadelerine ulaşmış olması gerektiğini belirtti.

Loranzana, Çin’in Manila Büyükelçisinin müdahalede bulunmayacaklarına dair güvence vermesinin ardından bölgeye giden gemilere sahil güvenlik ya da donanma gemilerinin eşlik etmediğini söyledi.

Çin sahil güvenlik gemilerinin, geçen hafta Güney Çin Denizi’ndeki tartışmalı resifteki teknelere tazyikli su kullanarak müdahale etmesi gerilime sebep olmuş, Manila yönetiminden kınama gelmişti.

Whitsun resifindeki gemiler diplomatik krize yol açmıştı

Merkezi Washington'da bulunan Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezinin (CSIS) 19 Kasım'da yayımladığı raporda, Çin'in 2016'da tartışmalı adalar çevresindeki yapay askeri üslerinin inşasını tamamlamasının ardından daha fazla sayıda milis gemisinin bölgede konuşlanmaya başladığı belirtilmişti.

Whitsun Resifi çevresinde nisan ayında 200 geminin konuşlandığı hatırlatılan raporda, olayın Çin ve Filipinler arasında diplomatik krize yol açtığı bildirilmişti.

Çin'in "Niu'e Ciao", Filipinler'in "Julian Felipe" olarak adlandırdığı, "V" biçimli okyanus resifine Çin'e ait 200'den fazla teknenin demirlemesi, teknelerin hafif silahlar taşıyan milis botları olduğunu iddia eden Filipinler'in tepkisine sebep olmuş, Pekin yönetimi ise onların fırtına nedeniyle resife sığınan balıkçı tekneleri olduğunu savunmuştu.

Güney Çin Denizi anlaşmazlığı

Çin, 1947'de yayımladığı haritayla egemenlik ihtilaflarının yaşandığı Güney Çin Denizi'nin yüzde 80'i üzerinde hak iddiasında bulunurken yer altı kaynakları açısından zengin bölgede başta Filipinler olmak üzere aralarında Vietnam, Brunei ve Malezya'nın da bulunduğu komşu ülkelerle egemenlik tartışmaları yaşıyor.

Pekin yönetiminin Güney Çin Denizi'ndeki egemenlik iddiasına dayanarak adalara üsler inşa etmesine, bölge ülkelerinin yanı sıra ABD de karşı çıkıyor.

Uluslararası kamuoyunda "Paracel" ve "Spratly" olarak bilinen takımadalar, Vietnam tarafından "Hoang Sa" ve "Truong Sa", Çin tarafından ise "Şişa" ve "Nanşa Çündao" olarak adlandırılıyor.

Uluslararası Tahkim Mahkemesi, 2016'da Filipinler'in başvurusuyla, Çin'in, Güney Çin Denizi'nde tek taraflı egemenlik taleplerinin yasal zemini olmadığına karar vermişti.

Vira Haber

Bu haber toplam 5633 defa okunmuştur
Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.