1. HABERLER

  2. Gemi İkmal Hizmetleri
Gemi İkmal Hizmetleri

Gemi İkmal Hizmetleri

Gemi tedarikçileri olmadan farklı büyüklükteki ve özellikteki gemilerin; farklı zamanlardaki, farklı ihtiyaçlarına yanıt bulmak imkansız olurdu. Bugün gemi tedarikçileri bütün limanlarda katma değer yaratan ve istihdam sağlayarak büyüyen bir sektörü temsi

A+A-

 Ticaretin ortaya çıkış nedeni, insanın ihtiyaçlarını karşılama arzusudur. İnsanoğlunun varoluşundan itibaren temel ihtiyaçlarını karşılamak için, üretimde bulunmak, elindeki ürünleri korumak ve ticaret yapmak gibi ekonomik karakterli çeşitli faaliyetlerde bulunduğu bir gerçektir. Kaynakların kısıtlı olmasından dolayı insan, kendinde olmayan mal veya hizmeti bir başkasından sağlamak istemiş, bunun için de kendinde bulunan mallar ile değiş tokuş yapmaya başlamıştır. Uzak veya yakın bir yere gidebilmek için tarih boyunca deniz seferleri düzenlenmiş ve yaşamlarını sürdürebilmek için ihtiyaç duydukları ürünlerin başka ülkelerden taşınmasını sağlamak amacıyla çözümler üretilmiştir. Paranın keşfi, ticaretin kolaylaşmasını ve yaygınlaşmasını sağlamıştır. Taşımacılığın da gelişmesi ile birlikte ticaret bugünkü halini almıştır.

Doğru ekip, sorunsuz hizmet…

Gemi tedarikçiliği; denizciliğe bağlı olarak gelişen, ancak önemi ve mahiyeti geçen yüzyıla kadar tam olarak bilinip anlaşılamayan, gemilerin; gıda, bakım-onarım, kabin, makine, yedek parça, yakıt gibi malzeme ihtiyaçlarını karşılayan meslek dalıdır. Gemi tedarikçileri tüm sistemin sorunsuz çalışabilmesi için önemli bir rol oynamaktadırlar. Bu mesleğin iyi yapılabilmesi de, ancak doğru bir ekiple mümkündür. Gemi tedarikçileri olmadan farklı büyüklükteki ve özellikteki gemilerin; farklı zamanlardaki, farklı ihtiyaçlarına yanıt bulmak imkansız olurdu. Bugün gemi tedarikçileri bütün limanlarda katma değer yaratan ve istihdam sağlayarak büyüyen bir sektörü temsil etmektedir.

Gemi tedarikçileri; gemi sahipleri, nakliyeciler, liman başkanlıkları,gümrük ve vergilendirme yetkilileri ile diğer sektörler arasında sorunsuz işbirliği yaparak, kısıtlı zaman dilimlerinde, gemilere ikmal hizmeti vermektedirler. Ayrıca gemi tedarik işinde dokümantasyon yönetimi de, çevirim içi ve elektronik olmasına rağmen çok karmaşıktır. Dolayısı ile verilecek hizmetin, geminin koşullarına göre uygun düzenlemelerin ve esnekliğe sahip gümrük ve elektronik yönetim ortamında yapılması gerekir.

“Gemi tedarik hizmetinde çalışanlar birçok beceriye sahip olmalıdır”

Bir gemi tedarikçisi birçok becerilere sahip olmalıdır, çünkü herhangi bir hata denizde geminin ciddi bir zararla karşılaşmasına yol açabilir. Gemide geminin kullanımı için en uygun malzeme türünü bilmeniz gerekir. Gemi tedarik işinde çalışanlar, uzun yılların deneyimine sahip olmalıdırlar. Gemi tedarikçileri, liman ve gemi sahibi düzenlemelerine ek olarak, yurtiçi gümrük idarelerinin tüm düzenlemelerini de bilmek zorundadırlar. Tedarikçinin, depo yeri ile gemi arasındaki mesafenin büyüklüğü işi zorlaştırsa da, özellikle büyük liman bölgelerinde yapılacak ikmal için bilgi ve tecrübeye sahip olmak çok önemlidir. Bazı durumlarda gemilere teslimatlar, küçük tekneler veya helikopterler ile de yapılabilir.

Ülkemizin coğrafi konumu ile stratejik bir öneme sahip olması nedeniyle, ilk çağlardan beri deniz ticaretinin en aktif noktalarından biri olan Ege, Karadeniz ve Akdeniz kıyıları günümüzde de denizcilik dünyasının ilgi odağı durumundadır. Uluslararası denizcilikte yoğun bir gemi trafiğine sahip olan bu bölgede, Karadeniz’e giriş için tek suyolu olan İstanbul ve Çanakkale Boğazları da ülkemiz sınırları içinde yer almaktadır. Çevre dostu, düşük maliyetli ve güvenli olması sebebiyle, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de uluslararası ticaretin büyük bir bölümü deniz yolu ile gerçekleşmektedir. Denizcilik sektörü, ihtiyaçlar doğrultusunda yan endüstrilerin oluşmasına olanak sağlamıştır. Denizciliğe bağlı olarak gelişen, ancak önemi tam olarak fark edilemeyen “Kumanyacılık” olarak da tanımlanan “Gemi Tedarikçiliği Sektörü”nün, uygulama alanı, ticaret hacmi ve uluslararası deniz hukuku göz önünde bulundurulacak olursa, gerçekten özel düzenlemeler ve ilgi isteyen bir sektör olduğu görülür.

ViraHaber.com

Bu haber toplam 7063 defa okunmuştur
Etiketler : , , , , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.