1. YAZARLAR

  2. ZİYA ERGÜL

  3. Gemileri sökmeye devam...
ZİYA ERGÜL

ZİYA ERGÜL

Yazarın Tüm Yazıları >

Gemileri sökmeye devam...

A+A-
Geçtiğimiz sene kuru yük marketi için oldukça zorlu geçti. Küçülen ticaret hacminin yanında fazla gemi arzı bu durumun en önemli sebeplerinden biri. Bu sene de market için iyi başlamadı ve beklentiler de iyi bir sene geçireceğimiz yönünde değil. Düşük kazançlar, zararına çalışan gemiler sonucu gemi söküm yaşı olduça düşmüş durumda. Özellikle capesize segmenti en çok düşüşü gösterdi ve ortalama gemi söküm yaşı 2014’ten 2015’e 4 yaş düştü ve 21 yaşın altına geriledi. Hurda fiyatlarının düşük olmasına rağmen, 2015 gemi söküm figürleri, özellikle capsesize gemiler için, rekor bir yıl olarak kayıtlara geçti.

Toplamda 15,5 milyon dwt capsesize gemi 2015 yılı içerisinde marketten çıktı. Toplam çıkan tonaj 30 milyon dwt olduğunu göze alırsak, hurdaya satılan capesize gemiler 2015 yılının yarısından fazlasını oluşturmakta.



2016 için olan beklentileri de göz önüne alınca bu trendin daha da devam edebileceğini söyleyebiliriz. Ocak-2016 sonu itibariyle sökülen gemi hacmi 4,6 milyon dwt. Markette kazançların normal seviyelere çıkması, gerekli arz-talep dengesine ulaşılması açısından bu figürler oldukça güzel fakat yeterli değil. Mevcut dünya ticareti ve beklentileri düşündüğümüz de,markteten çıkan hacminden çok daha fazlasının hurdaya satılması gerektiği gerçeği önüme çıkıyor.

Çin’in düşen termal kömür talebi marketi en çok vuran gelişmelerden biri oldu. 2013’ten 2014’e 192 milyon ton’ tan 162 milyon tona düşen talep, 2015’te 108 milyon tona kadar düşünce marketten çıkan gemi sayısının artışının ilk elle tutulur sebebini görüyoruz. Düşen demir cevheri fiyatları sonucu demir cevheri ticaretinde geçtiğimiz senelerde ki artış dönemsel yükselişlere neden olsada, kaybolan talebi yerine getirebilecek bir hacim yakalanamadı ve bunun yanında uzun soluklu bir talep olmadı.

Çin’in hammedeye olan ihtiyacı kuru yük marketinin talep kısmını oluşturan en büyük element. Ekonomisinde ki yavaşlama ve izleyeği üretim politikası da gelencek aylar için marketin beklentilerini ve gerçekleri belirleyecek. Marketten çıkan tonaj miktarı ve düşen gemi söküm yaşı armatörlerin ve operatörlerin içinde bulunduğu sıkıntılı durumun açık bir yansıması. Talep tarafında güçlü ve stabil bir büyüme trendine ihtiyaç duyuyoruz fakat böyle bir gelişme yakın gelecekte beklenmemekte. Altenatif olarak, kuru yük marketine ilaç olabilecek en geçerli faktör gemi sökümüne devam etmek olarak gözükmekte.

ViraHaber.com

Bu yazı toplam 2937 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.