1. HABERLER

  2. SEKTÖRDEN

  3. GMO Haftası etkinlikleri PRÜ'de başladı
GMO Haftası etkinlikleri PRÜ'de başladı

GMO Haftası etkinlikleri PRÜ'de başladı

Her yıl seminerler, oda yemeği gibi etkinliklerle kutlanan Gemi Mühendisleri Haftası Piri Reis Üniversitesi Hazırlık Yerleşkesi'nde düzenlenen panel ile başladı.

A+A-

Gemi Mühendisleri Odası’nın kuruluş yıldönümünü simgeleyen ve her yıl seminerler, oda yemeği gibi etkinliklerle kutlanan Gemi Mühendisleri Haftası Piri Reis Üniversitesi Hazırlık Yerleşkesi'nde düzenlenen panel ile başladı.

Panellerin açılış konuşmasını gerçekleştiren Gemi Mühendisleri Odası Başkanı Salih Bostancı, Gemi Mühendisleri Odası’nın 65’inci yılında bu etkinliği düzenlemenin mutluluğunu ifade ederek, ‘’Panellerin konularını oda üyelerinden ve sektör temsilcilerinden görüş alarak belirledik, umarız faydalı olacaktır. Gemi Mühendisleri Haftası çerçevesinde düzenlediğimiz gala yemeğinde de meslekte 25, 40, 50 ve 60’ıncı yılını dolduran üyelerimizi onurlandıracağız. Etkinliklerin düzenlenmesinde katkı sağlayan sektör paydaşlarımıza teşekkür ediyorum’’ dedi.

Türk Loydu Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Cem Melikoğlu da yaptığı konuşmada Türk denizciliğine önemli katkılar sağlamış olan Gemi Mühendisleri Odası’nın 65’inci yılını kutlamanın coşkusunu yaşadıklarını ifade ederek gemi mühendislerinin önemli bir unsuru olduğu Türk Loydu’nun da uluslararası sahada yakaladığı başarılara değindi. Türk Loydu’nun IACS üyeliğine de değinen Melikoğlu, ‘’Uzun zamandır uğraş verdiğimiz IACS üyeliği için 2020 önemli bir yıl olacak, çalışmalarımız son aşamaya geldi. Önümüzdeki yıl IACS üyeliği yolundaki çalışmaların neticeleneceği öngörüyoruz’’ dedi.

Açılış konuşmaları çerçevesinde konuşan Gemi ve Yat Hizmetleri İhracatçıları Birliği Başkanı Cem Seven, etkinliği düzenleyen Gemi Mühendisleri Odası’nı tebrik ederek düzenlenecek olan panellerde otonom gemiler ve gemi teknolojileri oturumuna dikkat çekti. Türkiye’nin geleceğinin ihracata dayalı büyüme politikalarından geçtiğini gördüklerini dile getiren Seven, ‘’Yeni teknolojilerle inovatif üretimin artmasıyla ihracata dayalı bir büyüme politikasını benimsiyoruz. Bu alanda sektörümüz oldukça başarılı üretimler gerçekleştirmektedir. Birliğimize kayıtlı üyelerimizin gerçekleştirdiği ihracatın yaklaşık yüzde 80’i Kuzey Avrupa ülkelerine yapılmakta olup bunların çoğu yüksek teknoloji gerektiren üretimlerdir’’ ifadelerini kullandı.

Denizcilik Federasyonu Başkanı Erkan Dereli de açılış konuşmaları çerçevesinde yaptığı konuşmasında sivil toplum örgütlerinin önemine vurgu yaparak ülkemizde sivil toplum kuruluşlarına katılımın diğer ülkelere kıyasla son derece düşük olduğuna değindi. Sivil toplum kuruluşlarının toplumun önemli ve vazgeçilmez yapı taşlarından olduğunu ifade eden Dereli, sivil toplum kuruluşlarına ve etkinliklerine katılımın artması gerektiğine vurgu yaptı.

Açılış konuşmalarının ardından Tehlikeli Madde Envanteri konulu oturumda Loyd Register Plan Onay ve Helpdesk Koordinatörü Hüseyin Doğar, DNV-GL Plan Onay Koordinatörü Yasemin Üstünoğlu ve Türk Loydu Plan Onay Mühendisi Şahap Canberk Karahan sunumlarını gerçekleştirdi.

Panelde konuşan DNV-GL Plan Onay Koordinatörü Yasemin Üstünoğlu, Hong Kong sözleşmesinin getirdiği düzenlemeler hakkında bilgiler verdi. Hong Kong sözleşmesinin yürürlüğe gireceği tarihin netleşmemesi ve sürecin uzayacağını öngören Avrupa Birliği’nin kendi içerisinde Gemi Söküm Yönetmeliği’ni çıkararak uygulamaya koyduğunu ifade eden Üstünoğlu, sözleşmenin içeriğine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Türk Loydu Plan Onay Mühendisi Şahap Canberk Karahan panelde gerçekleştirdiği sunumunda tehlikeli maddelerin gemilerde kullanımı ve kullanım alanlarına değinerek AB Gemi Söküm Yönetmeliği ile bu maddelerin kullanımına getirilen düzenlemelere değindi. Gemilerde kullanılan tehlikeli maddelerin insan sağlığı üzerine etkilerine de değinen Karahan, sadece denizcilikte değil uluslararası pek çok sektörde bu maddelerin farklı şekillerde kullanıldığını dile getirdi.

Panelin son konuşmacısı olan Loyd Register Plan Onay ve Helpdesk Koordinatörü Hüseyin Doğar da AB Gemi Söküm Yönetmeliği ile AB bayraklı bir geminin sadece bu yönetmelik çerçevesinde sertifikalandırılmış olan 34 tersaneden birinde sökümünün yapılabileceğine değindi. Bu 34 tersaneden 3 tanesinin Türkiye Aliağa’da bulunduğunu belirten Doğar, sadece gemi sökümde değil aktif çalışan gemilerde tehlikeli madde envanteri tutulması gerekliliğine vurgu yaptı. Gemide kullanılan kimyasalların bir envanteri tutulması gerektiği ve bunun sürekli güncellenmesi gerektiğini ifade eden Doğar, tehlikeli madde kullanımına getirilen sertifikalandırma süreçleri ve klas kuruluşlarının uygulamalarına ilişkin de bilgiler paylaştı.

Soru cevap bölümüyle sona eren panelin ardından panelistlere Gemi Mühendisleri Odası Başkanı Salih Bostancı tarafından plaket takdim edildi.

Panelin açılışına; Gemi ve Yat Hizmetleri İhracatçıları Birliği Başkanı Cem Seven, İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Başaran Bayrak, Türk Loydu Yönetim Kurulu Başkanı Cem Melikoğlu, Denizcilik Federasyonu Başkanı Erkan Dereli, Gemi Mühendisleri Odası Başkanı Salih Bostancı, Gemi Makineleri İşletme Mühendisleri Odası Başkanı Feramuz Aşkın ve sektör temsilcileri katıldı.

Otonom Gemi Teknolojileri

Panelin ikinci oturumunda Otonom Gemi Teknolojileri konusunda katılımcılar yaptıkları sunumlarla katılımcıları bilgilendirdi.

Bu oturumda Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Sörvey Mühendisi Fatih Yılmaz (IMO'nun Otonom Gemi Çalışmaları: Deniz Taşımacılığı ve Gemi İnşa Sektörüne Etkileri), Doç Drç Devrim Bülent Danışman (Otonom Teknolojilerin Tarihçesi ve Gemilerdeki Uygulama Alanları), Elkon Eelektrik'ten Özhan Atmaca (Gemilerde Elektrifikasyona Sürükleyen Faktörler), STM A.Ş'den Baycan Toptaş (Deniz Platformlarında Temel Düzeyde Yapay Zeka Uygulamaları ve Savaş Gemilerinde / Denizaltılarda Otonominin Geleceği) ve STM A.Ş'den Buğra Uğur Yazıcı ( Deniz Platformlarında Temel Düzeyde Yapay Zeka Uygulamaları ve Savaş Gemilerinde/ Denizaltılarda Otonominin Geleceği) başlıklı sunumlar yaptı.

Günün son oturumunda Prof. Dr. İsmail Hakkı Helvacıoğlu, Dr. Öğretim Üyesi Yalçın Ünsan ve Doç. Dr. Özgür Özgüç'ün Deniz Teknolojisi Mühendisliği ve Faaliyet Alanları hakkında sunumlar gerçekleştirdi.

9 Aralık 2019 tarihinde Piri Reis Hazırlık Yerleşkesi Konferans Salonu’nda düzenlenen panellerin açılışına, Gemi Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Salih Bostancı, Genel Sekreteri Mustafa Kürşat Pekşen, Yönetim Kurulu Üyeleri Bülent Hüseyinoğu ve Mustafa Kozil, Yönetim Kurulu Yedek Üyesi Caner Bahadır, İstanbul Teknik Üniversitesi Gemi İnşatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Ergin, Yıldız Teknik Üniversitesi Gemi İnşatı ve Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Yılmaz, Türk Loydu Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Cem Melikoğlu, İİB Gemi Yat ve Hizmetleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Cem Seven, Türkiye Denizcilik Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Dereli, Gemi Makinaları İşletme Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Feramuz Aşkın, İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Başaran Bayrak, GİSBİR Genel Sekreteri Mehtap Özdemir, GİSBİR Ar-ge Uzmanı Gökhan Murat Kaya katılım sağladı.

panel-004.jpg

panel1-004.jpg

panel2-004.jpg

panel3-003.jpg

panel4-003.jpg

panel5-001.jpg

panel6-001.jpg

panel7-001.jpg

panel8-001.jpg

panel9-001.jpg

panel10-001.jpg

panel12-001.jpg

Vira Haber

Bu haber toplam 4776 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.