1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. İşitme engelli bireyler haklarını öğreniyor
İşitme engelli bireyler haklarını öğreniyor

İşitme engelli bireyler haklarını öğreniyor

İşitme engelli bireyler tüketici hakları konusunda bilgiye erişim sorunu yaşamakta ve gerekli mercilere nasıl başvuracaklarını bilmiyorlar. TÜSODER ve İED işbirliğinde  Türkiye’de ilk kez yapılacak bir seminer bu açığı giderecek.

A+A-

TÜİK tarafından 2011 yılında yapılmış olan nüfus ve konut araştırmasına göre 836 bin kişi duymada zorluk yaşamakta olup işitme engelli bireyler anadilleri işaret dili olduğu için tüketici hakları konusunda bilgiye erişim sorunu yaşamakta ve gerekli mercilere nasıl başvuracaklarını bilmiyorlar.

Türkiye’nin taraf olduğu BM Engelli Hakları sözleşmesi madde 21’e göre bilgiye erişim güvence altına alınmış olup kamuya sunulması amaçlanan bilginin engellilerin erişebileceği biçimlerde ve farklı engelli gruplarına uygun teknolojilerle güncel olarak ve ek bir bedel alınmaksızın sunulması gerekiyor. Bu kapsamda tüketici haklarının işitme engelli bireyler için erişilebilir olması zorunludur.

Alanlarında en etkin ve tanınmış sivil toplum örgütleri olan Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) ve İşitme Engelliler ve Aileleri Derneği (İED) işbirliğinde hazırlanan ve Sivil Düşün AB programı tarafından desteklenen “SESSİZ KALMA!” projesi kapsamında işaret dili tercüman destekli tüketici hakları seminerlerinin üçüncüsü Üsküdar Belediyesi Engelsiz Yaşam Merkezi’nde düzenlenecek.

TÜSODER tüketici hak arama bilincini arttırmak konusunda ülke genelinde yaptığı bilgilendirme çalışmalarını; dezavantajlı ve bilgiye erişimde engelleri olan bireylerin haklarını savunan sivil toplum kuruluşları ile iş birliği yaparak sürdürmeyi hedefliyor.  Tüketici hakları ve engelli hakları alanında çalışan sivil toplum kuruluşları arasındaki bu işbirliğinin ülke çapında bir ilk ve model olması, tüm sivil toplum ve kamu hatta ürün/hizmet üreten sektörlerle işbirliklerine örnek olması açısından büyük öneme sahip olduğu için işitme engellilere yönelik Sessiz Kalma-Tüketici Hakları Bilgilendirme Semineri 21 Aralık Cumartesi günü saat 14:00 -16:00 arasında İstanbul Üsküdar Belediyesi Engelsiz Yaşam Merkezi’nde düzenlenecek. Haklarını korumak isteyen sessiz kalmak istemeyenler bu semineri kaçırmasın.

Sessiz Kalma

 Tarih-Saat: 21 Aralık 2019 Cumartesi Günü, Saat 14:00 -16:00

Adres: Bulgurlu, Libadiye Kavşağı, Bağcılar Cad. No:2 ÜSKÜDAR

LCV: 0537 540 24 00  - Kerem ATEŞ (Proje Koordinatörü) 

sessiz-kalma.jpg

Vira Haber

Bu haber toplam 14995 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.