1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Halka arzları Londra'dan İstanbul'a çekecek düzenleme
Halka arzları Londra'dan İstanbul'a çekecek düzenleme

Halka arzları Londra'dan İstanbul'a çekecek düzenleme

SPK halka arz olacak şirketlerin Londra yerine İstanbul'u tercih etmelerini destekleyecek bir düzenlemeye imza attı. Bu düzenleme ile halka arzların yurt dışına yönelmesinin önüne geçilmesi hedefleniyor.

A+A-

Halka arzların yurt dışına yönelmesine neden olan düzenlemede değişikliğe gidildi.

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) halka arz olacak şirketlerin Londra yerine İstanbul'u tercih etmelerini destekleyecek bir düzenlemeye imza attı.

Düzenlemeyle, halka arzda yerlilere yüzde 30 olan tahsis zorunluluğu, kurumsalların limiti yarı yarıya indirilerek yüzde 20'ye düşürüldü. Bu oranlar Kurul kararıyla sıfıra kadar da indirilebilecek.

Buna göre, halka arz edilecek sermaye piyasası araçlarının nominal değerinin, en az yüzde onunun yurt içi bireysel yatırımcılara ve yüzde onunun yurt içi kurumsal yatırımcılara tahsis edilmesi zorunlu olacak. Daha önce yurt içi kurumsal yatırımcılar için tahsisat sınırlaması yüzde yirmiydi.

Bu düzenleme ile halka arzların yurt dışına yönelmesinin önüne geçilmesi hedefleniyor. Birçok halka arz işlemine aracılık eden Ünlü&Co'nun Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Ünlü daha önce yüzde 30 yerli yatırımcı şartı dolayısıyla birçok halka arzın yerli yatırımcı bulamadığı için yurt dışına yöneldiğini belirtti.

Global Liman'ın halka arzının ertelenmesinin bu sebeple olduğunu söyleyen Ünlü, "Mayıs ayında Global Liman İstanbul'da halka açılıyordu fakat ertelendi. Aslında yurt dışından iki katı talep gelmişti. Ama Türkiye'de yüzde 30 yerli yatırımcı zorunluluğu olduğu ve halka arzın yüzde 30'una yerli yatırımcıdan talep gelmediği için halka arz orada gerçekleşti. Aslında hemen hemen aynı paraya halka arz edildi." ifadelerini kullandı.

Global Yatırım Holding'in, yüzde 89'una sahip olduğu Global Liman İşletmeleri, 2015 yılının Ocak ayında Türkiye'de halka arz hazırlıklarına başlamış fakat talep toplama sonrasında 11 Mayıs 2015'te iptal olmuştu.

Şirket, bu yıl Mayıs'ta Londra'da halka arz oldu. Global Ports Holding'in toplam 62,8 milyon hissesinden 24 milyon adedi ihraç edilirken, halka arz fiyatı 7,4 sterlin, halka arz büyüklüğü ise 177,6 milyon sterlin yani yaklaşık 230 milyon dolar oldu.  

Vira Haber

Bu haber toplam 15691 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.