1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Hayat kurtaran su robotu
Hayat kurtaran su robotu

Hayat kurtaran su robotu

Denizde veya okyanusta boğulma tehlikesi yaşayanların yardımına sahil güvenlik ekipleri koşar. Bugünlerdeyse can kurtarma işini, Ulusal Bilim Vakfı’nın desteğiyle Texas A&M Üniversitesi’nden araştırmacıların geliştirdiği motorlu su robotları yürütüyor.

A+A-

Motorlu bir deniz kurtarma robotu olan EMILY dünya çapında cankurtaranlar tarafından kullanılıyor. Texas A&M Üniversitesi'nden Robin Murphy, “EMILY’yi suya atıyor, bir iple sudaki kişiye ulaştırıyor ve o kişinin kayalıklara çıkmasına yardım edebiliyoruz. Ayrıca, tutunmaları için bu botu da gönderebilirsiniz,” diyor.

Texas A&M Üniversitesi’nden Robin Murphy ve ekibi, Ulusal Bilim Vakfı’nın da desteğiyle, bu robotu ve diğerlerini çok daha akıllı kılan yeni bir yazılım tasarlıyor.

Murphy, bu yazılımı tasarlarken sektördeki en iyi cankurtaranların fikrini almış. Murphy ve ekibi, EMILY’nin daha otonom bir hale gelmesini sağlayacak güncellemeleri yapmak için cankurtaranlardan görüş almaya devam ediyor. Ekip, termal alıcılarla insanların sudaki yerini belirleyebilen ve hedefine yaklaşırken robotun otomatik olarak yavaşlamasını sağlayan yeni bir kullanıcı arayüzünü test ediyor.

Murphy, “Robot botun önünü görmeden ilerlemesini ve sudaki felaketzedeye çarpmasını istemiyoruz. Yapay zeka sayesinde yavaşlamasını sağlıyoruz,” diyor.

Bu yeni programlar, daha büyük deniz kurtarma operasyonlarına da uyarlanıyor. Murphy’nin ekibi, Yunanistan sahil güvenliğinin yüzlerce mülteciyi kurtarırken EMILY’yi kullandığı bir Akdeniz saha araştırması sırasında yeni güncelleme planları geliştirmiş. Murphy, eğer robot zekasında ilerleme kaydedilmezse, EMILY gibi araçların büyük felaketlerle başa çıkmasının mümkün olmayacağını söylüyor ve ekliyor “Eğer sahil güvenlik ekiplerine, hedefi parmakla gösterebildikleri veya ne yöne gitmesi gerektiğini söyleyebildikleri bir EMILY verirsek, onların da kaygıları ve yükü azalır.”

Vira Haber

Bu haber toplam 5622 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.