1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Hazar koridorunda ücret %36 düştü
Hazar koridorunda ücret %36 düştü

Hazar koridorunda ücret %36 düştü

Türk araçlarının Azerbaycan gümrüklerinde, Bakü - Aktau Ro-Ro ücretlerinde ve Kazakistan hattına yapılan tarifeli seferlerde lehimize ciddi indirimlere gidildi.

A+A-

Uluslararası Nakliyeciler Derneği'nin (UND) son 2 yıldır Orta Asya yolcusu Türk araçları için Bakü'de yapmış olduğu çalışmalar meyvesini vermeye başladı. Türk ve Azeri yetkililerin görüşmeleri neticesinde Rusya ile yaşanan uçak krizi sonrasında zorlaşan Kazakistan taşımaları için nefes aldıracak kararlara imza atıldı. Azerbaycan gümrük girişlerinde, Bakü - Aktau Ro-Ro ücretlerinde ve Kazakistan hattına yapılan tarifeli seferlerde Türkiye lehine ciddi indirimlere gidildi. Hazar Denizi üzerinde Ro-Ro ücretleri ve Bakü - Kazakistan tarifeli seferlerinde toplam bin 920 dolarlık indirim yapıldı. Bu güzergahı takip eden bir TIR, 5 bin 345 dolar yerine 3 bin 425 dolar ödeyecek.

Masraflar yarı yarıya azaldı

Buna göre; Azerbaycan gümrük girişlerinde 540 dolar olan maliyetler 220 dolara düşürüldü. Bakü - Aktau Ro-Ro ücretleri 3 bin 350 dolardan 2 bin 100 dolara indirilirken, Bakü - Türkmenbaşı hattında alınan bin 455 dolarlık geçiş ücreti de bin 105 dolara geriledi. Sigorta, şoför bilet ücreti gibi kalemler kaldırılırken, muhtelif bazı masraflarda da ciddi indirimler yapıldı. Böylece ilgili üç hattın toplamındaki ücret düşüşü yüzde 36 oldu.

Hazar % 60 rahatladı

UND İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener, Hazar güzergahının şu anda yüzde 60 oranında rahatladığını söyledi. Şener, yapılan anlaşmaların özellikle Rusya ile yaşanan uçak krizi sonrasında zorlaşan Kazakistan ve Türkmenistan taşımaları için çok büyük kolaylık getireceğini vurguladı. Şener, olumlu gelişmelerin bir ay önce kurulan Azerbeycan Transit Koordinasyon Şurası'nın girişimleri sonucu olduğunu belirtti.

Türkmenistan kalıcı indirimi 10 gün sonra

Kazakistan için önemli indirim olduğunu aktaran Şener, “Türkmenistan için indirim var ama kalıcı indirim Türkmenistan gemisi sefere başladığında, yaklaşık 10 gün içinde olacak” diye konuştu. Aktau Limanı'na girerken 400 dolar, dönüşte ise araç başına 450 dolar para ödendiğini hatırlatan Şener, “Bunun başka örneği yok. Kalkmalıdır. Türkmenistan ve Bakü'de gemilerden alınan 15 bin dolarlık ücret, Aktau Limanında olduğu gibi 4 bin 500 dolar olmalıdır”dedi.

Türkmen hattı için de çalışırız

Hazar güzergahının Orta Asya taşımalarında 5 bin olan kapasiteyi 25 bine çıkaracağını yineleyen Şener, şunları kaydetti: “Bakü - Aktau arası 8 bin dolar olan gidiş dönüş limana yanaşma masrafı Bakü - Türkmenbaşı hattında 30 bin dolara ulaşmaktadır. Yüksek liman ücretleri taşımayı yapılamaz hale getirmektedir. Başbakanımızın Bakü'ye yapacağı ziyareti umutla bekliyoruz. Aktau ve Türkmenbaşı limanları için görüşmeye hazırız."

ViraHaber.com

Bu haber toplam 8623 defa okunmuştur
Etiketler : , , , , , , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.