1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Hisarcıklıoğlu yeniden TOBB Başkanı
Hisarcıklıoğlu yeniden TOBB Başkanı

Hisarcıklıoğlu yeniden TOBB Başkanı

Rifat Hisarcıklıoğlu 5’inci kez başkanlık koltuğuna otururken, Başkan dahil 15 kişiden oluşan yönetim kurulunda 9 isim değişti.  DTO Başkanı Tamer Kıran yeni yönetimde yer alırken Halim Mete yönetime girmedi.

A+A-

TOBB 74. Genel Kurulunda seçimler yapıldı. Rifat Hisarcıklıoğlu 5’inci kez başkanlık koltuğuna otururken, Başkan dahil 15 kişiden oluşan yönetim kurulunda 9 isim değişti. Görev dağılımı, yönetim kurulunda kararlaştırılacak.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nde (TOBB) yapılan 74’üncü Genel Kurul’da Rifat Hİsarcıklıoğlu, katılan delegelerin tüm oylarını alarak yeniden başkan seçildi. Böylece 2001 yılından bu yana Hisarcıklıoğlu 5’inci kez başkanlık koltuğuna oturmuş oldu.

Konuşmasına İsrail'in, Filistinlilere yönelik insanlık dışı saldırısını kınayarak başlayan Hisarcıklıoğlu, "ABD yönetiminin uluslararası hukuku yok sayarak İsrail'deki Büyükelçiliğini Kudüs'e taşıma kararının ne kadar yanlış olacağını vurgulamıştık. Maalesef Gazze'de yaşanan ölümler bölgemizi daha da gergin hale getirdi. Bu saldırıları asla kabul edemeyiz. Filistin ve Kudüs yalnız değildir" ifadelerini kullandı.

Ramazan ayının Türkiye'de ve İslam dünyasında hayırlara vesile olmasını dileyen Hisarcıklıoğlu konuşmasına şöyle devam etti:

"Oda ve Borsalarımızın seçimleriyle başlayan, uzun bir seçim dönemini bitiriyoruz. Oda ve Borsa seçimlerimiz sonucunda başkanlarımızın yüzde 42'si, meclis üyelerimizin de yüzde 50'si değişti. Seçilen tüm başkanlarımı ve delegelerimi yürekten kutluyorum. 2013-2018 döneminde hem üyelerimize hizmet etme, hem de ülkemiz ekonomisine katkı sağlama noktasında, pek çok proje hayata geçirdik. Şirket kurmak için kapı kapı gezme dönemi bitti. Odalarımızı tek durak ofise dönüştürdük. Dün, yabancı dil bilen çalışanımız yoktu. Bugün Odalar ve Borsalar, uluslararası projelere imza atar hale geldi. Şu an 269 Oda ve Borsamız akredite, yani 5 yıldızlı. Avrupa'nın en iyi Odalarıyla aynı hizmeti, aynı kalitede verdikleri belgelendi. Bu camia, her zaman devletinin, milletinin yanındadır İlk defa özel sektör, Oda ve Borsalarımız vasıtasıyla, mesleki eğitimde söz sahibi oldu."

"Türkiye ekonomisi, hızlı bir toparlanma ve büyüme gösterdi"

Hisarcıklıoğlu, şirketlerin daha çok ihracat yapabilmesi için yurt dışı taşımacılığına 35 milyar avro kefil olduklarını vurgulayarak, "Dünyada en çok tır karnesi veren kuruluş haline geldik. TOBB Nefes Kredisiyle, bugüne kadar uygulanmış en düşük faiz oranıyla, KOBİ'lerimiz kredi aldı. Yaklaşık 700 bin üyemiz, tüm bunlar sayesinde ucuz kredi imkanına ulaştı. Mesleki Yeterlilik konusunda da hemen inisiyatif aldık. 81 ilde üyelerimize tehlikeli mesleklerde sınav ve belgelendirme hizmeti verdik. Türkiye ekonomisi hızlı bir toparlanma ve büyüme gösterdi. 1,5 milyon ilave istihdam sağladık. 327 milyar lira makine-teçhizat yatırımı yaptık. 160 milyar dolar mal ihracatı gerçekleştirdik. 44 milyar dolar turizm ve taşımacılık geliri elde ettik. Bütün dünyaya, bu milletin neler yapabileceğini gösterdik" şeklinde konuştu.

"Sanayi 4.0 ile sanayimizi bir üst seviyeye çıkarmalıyız"

Oda ve Borsalarda Tahkim ve Arabuluculuk Merkezleri açacaklarını kaydeden Hisarcıklıoğlu, yeni dönemde daha çok çalışacaklarını belirterek, "Yeni dönemde daha çok çalışacağız, daha hızlı çalışacağız, daha verimli çalışacağız. Önce KOBİ'lerimizi küresel KOBİ'ler haline getirmeliyiz, Sanayi 4.0 ile sanayimizi bir üst seviyeye çıkarmalıyız. Türkiye sadece bölgesinin değil, dünyanın ekonomik devi olacak. Dünyada en fazla uluslararası müteahhit Türkiye'den çıkacak. Mustafa Kemal Atatürk'ün ve aziz şehitlerimizin emaneti olan bu ülke, hepimizin omuzlarında yükselecek ve yeniden lider ülke haline gelecek. Bunu da hep birlikte başaracağız" açıklamalarında bulundu.

Başkanlık seçiminin ardından Yönetim Kurulu için de tek listeyle seçime gidildi. Başkan dahil 15 kişiden oluşan yönetim kurulunda 9 isim değişti. Görev dağılımı, yönetim kurulunda kararlaştırılacak.

74. Genel Kurulda seçilen TOBB Yönetim Kurulu şöyle:

(Yönetim Kurulu Başkanı Başkan Rifat Hisarcıklıoğlu)

Salih Zeki Murzioğlu (Samsun TSO Bşk.)

Cengiz Günay (Tekirdağ TSO)

Selçuk Öztürk (Konya TO)

Ali Kopuz (İstanbul TB)

Faik Yavuz (Ankara TB)

Davut Çetin (Antalya TSO)

Oğuzsan Ata Sadıkoğlu (Malatya TSO)

Mahmut Özgener (İzmir TO)

Öztürk Oran (İstanbul TO)

Ayhan Zeytinoğlu (Kocaeli SO)

Zeki Kıvanç (Adana SO)

Özer Matlı (Bursa TB)

Engin Yeşil (Diyarbakır TB)

Tamer Kıran (İMEAK Deniz TO)

 Önceki yönetim kurulunda görev alanlardan uzun süredir TOBB yönetiminde bulunan ve Başkan Yardımcılığı dahil önemli görevler yürüten Halim Mete yönetime girmedi.

Mete’nin yanı sıra Ender Yorgancılar, Şahin Bilgiç, İbrahim Burkay, Memiş Kütükçü, Yahya Toplu, Hakan Ülken yeni yönetimde yer almadı.

İstanbul Ticaret Odası Başkanı İbrahim Çağlar yönetim kurulu üyesiyken vefat etmişti. Yönetimdeki bir diğer isim olan Bülent Karakuş da milletvekili aday adaylığı nedeniyle istifa etmişti.

Vira Haber

Bu haber toplam 19600 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum