1. HABERLER

  2. ENERJİ

  3. Hureau: FSRU Türkiye için önemli bir hamle
Hureau: FSRU Türkiye için önemli bir hamle

Hureau: FSRU Türkiye için önemli bir hamle

CEDIGAZ Genel Sekreteri  Hureau, Türkiye'nin devreye aldığı yüzer LNG depolama ve yeniden gazlaştırma terminalinin (FSRU) Türkiye'nin doğalgaz arzında karşılaşabileceği sıkıntıları önlemede çok önemli olduğunu belirtti.

A+A-

Uluslararası Doğalgaz Birliği (CEDIGAZ) Genel Sekreteri Geoffroy Hureau, Türkiye'nin son dönemde enerji kaynaklarını çeşitlendirme politikası kapsamında devreye aldığı yüzer LNG depolama ve yeniden gazlaştırma terminalinin (FSRU) Türkiye'nin doğalgaz arzında karşılaşabileceği sıkıntıları önlemede çok önemli bir hamle olduğunu belirtti.

Hureau, Avusturya'nın başkenti Viyana'da düzenlenen Avrupa Gaz Konferansı'nda yaptığı konuşmada, Türkiye son dönemde enerji alanında yaptığı yatırımları artırdığını söyledi.

Birlik olarak küresel piyasalarda doğalgaza ilişkin çalışmalar yürüttüklerini vurgulayan Hureau, "Doğalgaz tüketimi oldukça yüksek olan Türkiye'nin enerji kaynaklarını çeşitlendirmeye çalıştığını biliyoruz ve buna ihtiyacı da var. Özellikle devreye alınan FSRU ve bu alana yapılan yatırımlar, doğalgaz açısından zorlu geçecek günler için iyi bir çözüm olacak. Daha önce örneği yaşanan doğalgaz kısıntısı gibi durumlarla baş etmek için bu yatırımlar oldukça önemli. Türkiye'nin FSRU yatırımı doğru bir hamle." değerlendirmesinde bulundu.

ABD LNG'si ve Avrupa

Hureau, ABD'nin sıvılaştırılmış doğalgazda (LNG) Avrupa pazarında etkili olma girişiminin, Rusya'nın bölgedeki gücünü zayıflatamayacağını ifade etti.

Rusya ile Avrupa ülkeleri arasında uzun dönemli kontratlar olduğuna dikkati çeken Hureau, "Bu kontratlar Rusya'nın konumunu belirli bir süre için daha garanti altına alıyor. ABD LNG'si Avrupa için kaynak çeşitliliği sağlar ama Rus gazının yerini dolduramaz. Üstelik Rusya da Yamal LNG gibi projelerle o bölgeye yatırım yapıyor." diye konuştu.

Hureau, Rusya'nın Avrupa'ya her yıl 150 milyar metreküpten daha fazla doğalgaz sattığının altını çizerek, "ABD'den gelecek tüm LNG'yi Avrupa'ya satsanız bile yeterli olmayacaktır." ifadesini kullandı.

Türkiye'nin ilk FSRU'su GDF Suez Neptune, geçen yıl Aralık ayında İzmir'de devreye alınmıştı. Hatay Dörtyol'daki ikinci FSRU'nun testleri devam ediyor. Üçüncü FSRU'nun ise Ege Denizi'nin kuzeyinde yer alan Saros Körfezi'nde faaliyete geçmesi planlanıyor.

Vira Haber

Bu haber toplam 5580 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.