1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. İlk şehir Uskumruköy'e
İlk şehir Uskumruköy'e

İlk şehir Uskumruköy'e

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Haliç Kongre Merkezinde İstanbul'a kuracağı iki yeni şehri açıkladı. 1'er milyonluk şehirlerin birinin Avrupa yakasında Karadeniz kıyısında diğerinin ise Anadolu Yakası'nda inşa edileceğini belirten Erdoğan, işadamı Ali Ağao

A+A-

"İstanbul'u mahvettiler"

On yıllar boyunca devam eden plansız betonlaşma İstanbul’u mahvetmiştir. İstanbul’a, ülkemize ihanet etmişlerdir.

İstanbul’u aslına döndürme gayreti içine girdik 94’ten itibaren. Birçok yerde yıkım yaptık. Birçok yerde de yasalarla hep karşı karşıya kaldık. Üstat ‘’Ceketimizin astarında kaybettiğimiz güneşi başka iklimlerde arıyoruz’’ diyor.

Ah ah nasıl yıktılar bizi, kendi içimizden vurdular.  Biz kendi şehirlerimizi, tarihteki gibi muhteşem şehirlerimizi inşa edebiliriz. Yeni şehirler de imar edebiliriz.

3 önemli kavram

İdrak, inşa ve ihya gibi 3 kavram çok önemli. Biz yeni bir inşa hareketini başlatıp 74 milyonu ihya edecek bir süreci başlattık.

"Sen de gel bizimle mitinge trenle"

Bir parti seçim beyannamesinde diyor ki: Ankara-Konya hattını bitireceğiz.

Günaydın. Ankara-Konya bitti. Konya mitinginde hızlı trenle gideceğiz. Davet edeyim gel sende bizimle.

Ankara-Sivas’ı bu arada inşa ediyoruz.

Küfrettiler yalan söylediler

İki hafta önce Kanal İstanbul’u açıkladık. Türkiye geneli ve dünyada nasıl ses getirdiğini gördük. Proje üretirseniz alıcısı var.

Bak diğerleri hemen arkamıza düştü ve hayal üretmeye başladılar.

Yetişemedikleri yerde küfrettiler, yalanlar ürettiler.

Bugün açıklayacağımız proje bir İstanbul projesi olmaktan ziyade bir Türkiye projesidir

Çünkü İstanbul Türkiye’nin özüdür.

İstanbul'a iki yeni şehir kurulacak

İstanbul için 2 yeni şehrin planına başlıyoruz. Bu şehirlerden birini Avrupa yakasında, Karadeniz kıyısında, diğerini de Anadolu yakasında kuruyoruz.

İstanbul nüfusunu arttırmak değil (Bunu birileri speküle ediyor) birinci derecede İstanbul'un deprem tehdidi altında olduğunu unutmayınız. En güvenli yerler de şu anda üzerlerinde şehirleri kuracağımız alan. Depreme hazırlık ve kentsel dönüşüm programı kapsamında bu şehirleri kuruyoruz. Zihni hazırlığı yeni başlamadı. Seçimin hemen sonucunda plan-proje çalışmasını yoğunlaştıracağız.

Hedef birer milyonluk iki şehir

İstiyoruz ki böyle güzel yerlerde benim vatandaşım insanca yaşamanın erdemine ulaşsın.

Daha önce İstanbul’a Başakşehir ve Hilal Kent’i, Ataşehir’i, Kayabaşı’nı kazandırdık. Buralarda hep değişim, dönüşüm var.

Bunların hayal bile edemeyeceği adımlar bunlar.

İstiyoruz ki o çirkin yapılaşmalardan kurtulmak istiyoruz. Deprem olduğu zaman belki yüzbinlerce insanın ölümüne neden olacak yapılanmadan İstanbul'umuzu kurtaralım istiyoruz.

Şu anda Karadeniz Sahil Şeridi deprem tehdidi en az olan bölgedir. Kanal İstanbul projesinin de çevresinde belli yapılaşmayı yapacağız.
İdeal tespitimiz bir milyon bir tarafta, bir milyon diğer tarafta.

Halkımızın da katkısıyla her iki şehir de sadece ikamet amacıyla uydu kentler olarak değil, ekonomik, sportif, kültürel merkezler olarak yükselecek.
Hedefimiz 60 milyonluk gidiş-gelişin olacağı havalimanı. Buraya büyük bir havalaanı da yapılacak.

Deprem riski altındaki bölgeler taşınacak

Bu bölge taş ocaklarının olduğu bir bölgeydi. Adeta savaş görmüş bir ülke. Sosyal, ekonomik alanları, yeşil alanları, mabetleriyle her iki şehir de sadece İstanbul’un değil dünyanın cazibe merkezleri olacak.

Muhtemel bir İstanbul depreminin 100 milyar lira hasar vereceği düşünülürse kuracağımız iki şehir ülkemize yük getirmeyecek.
Ağaoğlu belki de bu işe girersin..

Deprem riski altındaki bölgeler taşınacak. Taşınma gönüllülük esasına göre olacak. Kimse mağdur edilmeyecek.
İki yeni şehirler İstanbul’un küresel bir şehir olma hüviyetini güçlendiriyoruz

3. Köprü güzergahı bu şehirlerden geçecek

İstanbul’un uzantıları iki yeni şehir olacak. İki şehir yerel değerlerin yaşatıldığı, her türlü imkanın olduğu şehirler olacak.
Üçüncü köprünün yol güzergahı da buradan geçecek.

İstanbul’un finans merkezi olması hedefi bu iki yeni şehirle daha da güçlenecek.

Çevreye zarar vermeyecek

Bu 2 yeni şehir çevreye zarar vermeyecek. Bu insanları güçlendiren bir anlayışla inşa edilecek. Her türlü turizm, fuar organizasyonu için İstanbul bu şehirlerle çekim merkezi olacak.

Avrupa yakasındaki şehir Karadeniz kıyısında, o maden alanlarında inşa edilecek. Bu alanda şu anda zaten maden ocaklarıyla ekolojik denge bozulmuş durumda.

40 bin hektarlık alan üzerine kurulacak

40 bin hektarlık alan üzerine kurulacak şehir sayesinde yeniden hayat bulacak. Yeşile ve hayata kavuşacak. İstanbulluların denize, kültür ve turizme ulaşım noktaları bu şehir olacak.

Liman ve marinalarıyla aynı zamanda bir ticari merkez olarak da kurgulayacağız. Spor noktasında İstanbul’a önemli bir kompleksi ayrıca kazandıracağız.

Seçimden bir yıl sonra inşa başlayacak

Özellikle bu 2 şehir projemizde ayrıntılı ve hassas bir etüd aşamasından sonra yükselmeye başlayacak. Seçimden sonra bir yıl sonunda artık makinalar o bölgede çalışmaya başlayacak.

3. köprünün de ihalesini yapmış olacağız o arada biz de. Bazı muhalefet, medya ve yazarların da bu projeye de önyargılı yaklaşacaklarını tahmin etmek güç değil. Tahmin ederim ki ben yanılırım.

Arzumuz o ki muhalefet partileri ‘’Burada insan yok rantiye var’’ gibi peşin bir hüküm vermeden önce böyle bir vizyonu paylaşabilme gayretine girsinler.

Hürriyet

Bu haber toplam 956 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.