1. HABERLER

  2. ENERJİ

  3. İlk yüzer RES beklentileri fazlasıyla karşıladı
İlk yüzer RES beklentileri fazlasıyla karşıladı

İlk yüzer RES beklentileri fazlasıyla karşıladı

Norveç enerji şirketi Statoil, Masdar ortaklığıyla kurulan dünyanın ilk yüzer rüzgar santralinde Kasım - Ocak ayları arasında yüzde 65 ile en yüksek kapasitede üretim yaparak beklentilerin üzerinde elektrik ürettiği açıklandı.

A+A-

Statoil ve Masdar ortaklığıyla İskoçya karasularında kurulan dünyanın ilk yüzer rüzgar santrali üretime geçtiği ilk üç ayda beklentilerin üzerinde elektrik üretti.

Norveç enerji şirketi Statoil, Masdar ortaklığıyla İskoçya’nın Hywind isimli yeni nesil türbinlerle kurduğu ve geçen Ekim ayında üretime başlayan 30 MW gücünde, yaklaşık 20.000 evin elektrik ihtiyacı 24 saat süreyle kesintisiz olarak sağlayabilen dünyanın en büyük açıkdeniz yüzer rüzgar santralinin elektrik üretimine geçtiği Kasım - Ocak ayları arasında yüzde 65 ile en yüksek kapasitede üretim yaparak beklentilerin üzerinde elektrik ürettiğini açıkladı.

Açıklamada bu üretim miktarının kötü hava koşullarına rağmen yakalandığına dikkat çekildi.

Statoil, açık deniz rüzgar operasyonlarından sorumlu kıdemli başkan yardımcısı Beate Myking, Hywind teknolojisini uzun yıllar sert hava koşullarında test ettiklerini belirterek, dünyanın ilk yüzer rüzgar santralini üretime geçirmenin heyecan verici ve üretimdeki iyi performansın da cesaret verici olduğunu kaydetti.

Geleneksel deniz  türbinleri deniz tabanına yerleştirilirken, Hywind türbinleri ise deniz yatağına 3 noktadan çelik halatlar ile bağlı temel üzerine yerleştiriliyor. Böylelikle deniz yüzeyinde hareket edebiliyor. Resmi açıklamaya göre su derinliği 800 metreye varan yerlerde dahi kurulabiliyor.

Santralde her biri 6 MW kapasiteli beş adet türbin kullanıldı. Statoil`in geliştirdiği yaklaşık 400 ton ağırlığındaki Hywind türbini 200 metre uzunluğunda ve bu uzunluğun 70-90 metresi suyun altında kaldı. Rüzgarı yakalayacak rotorun çapı ise 160 metre. Santralde Statoil yüzde 75, Masdar yüzde 25 paya sahip.

Vira Haber

Bu haber toplam 5227 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.