1. HABERLER

  2. ENERJİ

  3. İran’dan doğalgaz ithalatı devam edecek
İran’dan doğalgaz ithalatı devam edecek

İran’dan doğalgaz ithalatı devam edecek

ABD'nin İran'a uyguladığı ambargo ile ilgili konuşan Enerji Bakanı Dönmez, "Doğalgaz ithalatımız uzun dönemli bir kontrata dayanıyor. Kontrat hükümlerine dayalı olarak bu ticaretimiz devam edecek" dedi.

A+A-

Enerji Bakanı Fatih Dönmez, kontrat hükümlerine dayalı olarak İran ile ticaretin devam edeceğini söyleyerek, ABD'ye giden Türk heyetin İran'a yaptırımlar da dahil olmak üzere bir seri konu hakkında müzakere yaptığını ve bu diyalogdan iyi bir netice çıkacağı kanaatinde olduğunu belirtti.

Dönmez, ABD'nin İran'a uygulayacağı ambargo ve ABD Başkanı Donald Trump'ın İran ile iş yapanların ABD ile iş yapamayacağı açıklamasına yönelik olarak, arz güvenliğinin son derece önemli olduğunu ve Türkiye ile İran arasında çok eski yıllara dayanan bir ticaret ilişkisi olduğunu söyleyerek, şöyle devam etti:

"Başta doğalgaz ve petrol olmak üzere. Doğalgaz ithalatımız da uzun dönemli bir kontrata dayanarak yapılıyor, bunun süresi 2026'ya kadar da devam edecek. Yıllık yaklaşık 9.5 milyar metreküp civarında doğalgaz alıyoruz oradan. Vatandaşı soğukta veya elektriksiz karanlıkta bırakmak gibi bir durum olamayacağına göre kontrat hükümlerine dayalı olarak bu ticaretimiz devam edecek."

ABD'nin İran'a yönelik yaptırımları dün sabah itibariyle tekrar devreye girerken, ABD Başkanı Donald Trump, İran ile iş yapanların ABD ile iş yapamayacaklarını belirtti.

ABD'nin İran yaptırımlarının ilk bölümü İran'ın dolar alımları, metal ticareti, kömür ve otomobil sanayi sektörünü hedef alıyor.

"Ambargodan AB bile rahatsız"

Bir Türk heyetinin dün ABD'ye gittiğine yönelik haberleri hatırlatan Dönmez, "Bir heyetimiz şu anda ABD'de, bu yaptırımlar da dahil olmak üzere bir seri konu hakkında da müzakere de yapılıyor. Bu diyalogdan iyi bir netice çıkacağı kanaatimdeyim" dedi.

ABD'nin İran'a tek taraflı bir ambargo uyguladığını söyleyen Dönmez, "Geçmişte BM kararı ile uygulanıyor o zaman biz de uymak zorundaydık. Nitekim AB bile aslında bundan oldukça rahatsız. Biz meşru bir ticaret yapıyoruz komşuluk hukukumuz var, arz güvenliği açısından da önemli, bu kapsamda değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum" dedi.

"Üçüncü nükleer Çinlilerle inşaa edilecek"

Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de ilk sondajını Antalya açıklarında, Türk ekonomik bölgesi içinde yapacağını, sığ aramanın Mersin açıklarında olacağını söyleyen Dönmez, üçüncü nükleer santrali Trakya'da inşa etmek istediklerini ve orada Çinlilerle yürüyeceklerini belirtti.

Vira Haber

Bu haber toplam 5452 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.